tiistai 17. toukokuuta 2016

A21 Decades maailmalla: Pop up TallinnassaSunnuntai-aamuna Neiti Baarimestarin kello soi poikkeukselliseen aikaan klo 08:00 vain muutaman tunnin yöunien jälkeen - yleensähän lauantaiserviisin jälkeen tuhisen tyytyväisenä vähintään puolillepäivin. Tämä pyhäpäivä oli kuitenkin erityinen: oli aika suunnata kohti Tallinnaa ja elämäni ensimmäistä guest shiftiä! Matkaan lähti A21 Decadesistä koko ydintiimimme: itse herra isopomo Timo Siitonen, jo seitsemän vuotta Annankadulla työskennellyt Patrick Seppä, irlanninvahvistuksemme Daniel Hynes sekä Tallinnan erikoisosaajamme, eestiläinen Erkki Tammiste. Pikaiselle lauttamatkalle seuraamme liittyi Rovaniemen baarimestarikurssilaiset Ari Mannisen johdolla, sekä Interbrands Wines&Spiritsin Portfolio Manager Juho Lokka, jonka kautta lähdimme tätä projektia rakentamaan eestiläisen Crafter's London Dry ginin Suomen lanseerauksen yhteydessä. Tallinnassa meidät otti vastaan Livikolta Marge Taivere, jonka johdolla lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Aloitimme päivämme  Lennusadam Seaplane Harbourista, jossa pääsimme tutustumaan Eestin merenkulun historiaan, sukellusveneisiin ja lentokoneisiin. Lounaan jälkeen pojat innostuivat keräilemään viimeisiä raaka-aineita Pop upiamme varten. Mukaan tarttui voikukkia ja koivunlehtiä koristeeksi. Kun muu porukasta lähti kohti Vanhaa kaupunkia, siirryimme A21sen tiimin kera tekemään valmisteluja iltaa varten Manna la Roosaan. Manna la Roosa sijaitsee vihreässä vuonna 1872 rakennetussa hyvilassa, josta tulee vahvasti mieleen Peppi Pitkätossun huvikumpu. Talossa on toiminut apteekki 1880-luvulla, ja se on ollut myös kirjailija Oskar Lutsin kotina. Ennen vuotta 2013 rakennus oli pitkään tyhjillään, kunnes se kunnostettiin ravintolaksi. 
Teele Raam, joka Manna la Roosan puolesta vastasi projektista, toivotti meidät avosylin vastaan. Hän oli käynyt aamulla vielä torilla metsästämässä viimeisiä raaka-aineita pitkään listaamme, jotta kaikki olisi valmista saapuessamme! Ryhdyimme kuumeisesti pullottamaan siirappeja ja mehuja, valmistamaan viimeisiä infuusioita ja käymään läpi illan kulkua. 

Ennen kello seitsemän alkanutta rutistusta kerkesimme onneksi hetkin nauttimaan aurinkoisesta terassista. Tallinna tarjoili meille mitä parhainta päivänpaistetta luvatun sadekelin sijaan, eikä kylmä olut ja rapuburgeri olisi voinut maistua paremmalta. Bursan sämpylä ei ollut päässyt palamaan vaikka musta väri siihen viittasikin, vaan se oli värjätty mustekalan musteella. Nam!
Olimme valinneet matkaan vieraidemme suosikkijuomia niin Suomi-listaltamme kuin Decades-juomiemme puolelta. Mukana oli kesäisiä makuja raparperin, basilikan, siitepölyn, fenkolin ja tyrnin muodossa. 

Jossain vaiheessa iltaa Erkki huomasi keräämiensä voikukkien kuihtuneen alta aikayksikön. Koko illan naamalla väreillyt hymy vaihtui hetkeksi murjotukseen, mutta onneksi siitä päästiin yli nopeasti! Tallinnalaisten baarimestareiden innostus mukanaolostamme oli käsin kosketeltavaa. Baarin takana poikia auttanut Siim hehkui innosta koko illan, ja kuulin myöhemmin lähes kaikkien cocktailbaarimikkojen käyneen paikalla illan mittaan. Harmi etteivät uskaltaneet tulla enemmän juttelemaan!
Suurimpaan suosioon nousivat odotetusti listamme ikisuosikki ja melkeinpä nimikkojuoman asemaan noussut Rhuba Martini - se raparperin, basilikan ja hunajan yhdistelmä ei vain koskaan petä - sekä Suomi-listamme uusin tulokas Sex in the Forest. Meidän versiomme Sex on the Beachistä kunnioittaa tämän kasaricocktailin syvintä olemusta tuoden tarjolle kuitenkin metsäisemmän skandiversion drinkistä. Teimme tästä juomasta vähän alkuperäistä listaversiota monimutkaisemman variaation Reykjavikiin, ja tämä yhdistelmä mustikkaa, timjamia, seljankukkaa, kardemummaa ja karpaloteetä ginillä ryyditettynä tuleekin nousemaan uudelle kesälistallemme. 

Tätä tapahtumaa järjesteltiin pitkään ja hartaasti, ja se olikin sen arvoista. Meikäläisen hymystä varmaan välittyy se, miten huippuilta meillä Manna la Roosassa oli! Kesän mittaan onkin luvassa lisää tämäntyyppisiä tempauksia, niistä tarkemmin lisää kunhan suunnitelmat selkiytyvät!Kun Pop up oli saatu kasaan, oli aika nostaa jalat pöydälle ja ottaa rennosti. Tallinnassa useimmat cocktailbaarit ovat kiinni sunnuntaisin, mutta Pop upissamme käyneet Frank- bistron uuden cocktailbaarin pitäjät halusivat avata ravintolansa ihan vain meitä varten, miten mieletöntä!
Suuntasimme siis Vanhaan kaupunkiin viettämään leppoisaa iltaa Rovaniemen opiskelijoiden, tallinnalaisten baarimestareiden ja vanhojen vakkariasiakkaiden kera. Voiko parempaa toivoa! Frank vaikutti juuri semmoiselta paikalta, missä itse hengailisin jos asuisin lahden tällä puolella. Näin isolla porukalla ei päässyt kovin intensiivisesti tutustumaan cocktailtarjontaan, joten pitää ehdottomasti ruveta suunnittelemaan Tallinnan reissua kesälle. Seuraavana päivänä oli luvassa vielä lisää ohjelmaa, joten allekirjoittanut hipsi hotellille ajoissa nukkumaan. Huomenna lisää asiaa loppuvierailustamme Tallinnaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti