lauantai 23. huhtikuuta 2016

Helsinki Coffee Festival 2016 ja Jameson Coffee Cup


Tänä viikonloppuna Ruoholahdessa tapahtuu, kun Kaapelitehtaalle kokoontuvat kahvilat, paahtajat, laitevalmistajat ja kahvikansan kerma Helsinki Coffee Festivalin muodossa. Suomalaiset juovat keskimäärin 156 litraa kahvia vuodessa, joten tämä musta kulta on selkeästi lähellä pohjoisen kansan sydäntä. Perjantaina vietettiin ammattilaispäivää, ja tänään ovet avataan kaikelle kansalle. Tapahtumapäivät on jaettu aamupäivä- ja iltapäiväsessioihin, joihin voi ostaa erikseen lippuja jos tuntuu että koko päivän koko päivän jatkuva kahvinlipittely nostaa kofeiinitasot liian tappiin. 

Maistiaisten lisäksi tarjolla on tuhti paketti erilaisia luentoja useammalla lavalla niin ylä- kuin alakerrassa. Tietoa on muun muassa trendikkäästä Cold Brewstä, tumma- ja vaaleapaahtoisen kahvin eroista, kahvin vaikutuksesta urheilijan arkeen ja niin edelleen. Jos nälkä yllättää kesken kahvittelun, on festareille ajettu myös ruokakärry poikineen. 
Niin ja jos kahvin joukkoon kaipaa jotain, väkevämpää, löytyy yläkerrasta Jamesonin baari Irkkukahveineen ja hopteilseineen. Festareilla käydään myös useita kilpailuja, joista itse pääsin osallistumaan Jameson Coffee Cup -kilpailuun.Tässä skabassa etsittiin modernia versioita Irish Coffeesta. Kahvin ja viskin tuli olla tähtiroolissa, ja innovatiivisuudesta ropisi reilusti pisteitä. Cocktailinsa sai valmistaa joko kuumana ja kylmänä, ja erilaisia versioita nähtiinkin laidasta laitaan. Kilpailussa mukana olivat:
Matias Parkkinen - Bronda
Markus Hynninen - Steam Hellsinki
Jenna Mansikka - Shaker Helsinki
Laura Nissinen - A21 Decades
Jona Lehtinen - Langvik
Tuomas Roitto - Shaker Helsinki
Nouk Vály - Navy Jerry's 
Moona Janhunen - A21 Decades

Jesse James Teerenmaa - Grotesk 
Backstagella jännittivät niin kilpailuissa kokemusta jo hakeneet tekijät kuin keltanokatkin. Meiltä Annankadulta kisaamassa oli allekirjoittaneen lisäksi Moona, joka oli kisaamassa ensimmäistä kertaa. 


Tuomaristosta löytyi niin cocktail-asiantuntemusta Timo Siitosen muodossa, kahvi-expertti Kaffa Roasterylta kuin viski-osaamista Pernod Ricardin puolesta. Erityisesti juoman balanssia painotettiin, samoin innovatiivista otetta.
Kisa käytiin kolmessa osassa: lavalla oli kerralla kolme kilpailijaa, jotka porrastetuilla lähdöillä valmistivat juomansa tuomaristolle. Longvikin Jonan juoma oli toinen kisan kahdesta kuumasta drinkistä. Hän käytti cocktailiinsa French Pressillä valmistettua kahvia. Shakerin Tuomas puolestaan ravisti juomansa kylmäksi ja tarjoili sen jalattomasta cocktail-lasista. 

Omaan cocktailiini hain paljon suomalaisia makuja. Pullakahvit ovat suomalaisille melkein pyhä juttu, joten yhdistin drinkkiini korvapuustista tuttua kanelia, Fifty/Sixty-kahvin läpi suodatettua Jamesonin Black Barrel-viskiä, salmiakkisokeria sekä vaniljalla maustettua piimävaahtoa. Koko komeuden kruunasi pullaviipale juoman koristeena. Näistä aineksista syntyy Fifty Shades of Black. Jamesonin tuore Brand Ambassador Daniel O'Shea oli tsemppaamassa kisaajia lavalla ja jeesaamassa kun apua tarvittiin. A21 Decadesin Moona oli yhdistänyt juomaansa oliiviöljyllä pestyä ja kahvin läpi suodatettua Jamesonin Black Barrelliä, tyrnihilloa ja kardemummasokeria. Täyteläinen juoma sai kultareunaisen kahvikuppinsa koristeeksi kahvipapuja ja tyrnimarjoja. Hyvä Moona!

Shakerin Jenna oli valmistanut juomaansa varten karpalo-inkiväärishrubin, joka teki cocktailista raikkaan ja hapokkaan. Shrubin valmistuksesta ylijääneet karpalot hän oli kuivattanut crubleksi keksimurun kera, arvostettavaa kierrätystä ja hyvänmakuinen ja -näköinen lopputulos!

Jesse Groteskista meinasi jäädä kisasta rannalle, kun tyyppiä ei näkynyt missään! Lopulta Jesse saatiin puhelimitse kiinni ja kävi ilmi hänen luulleen kilpailun olevan vasta sunnuntaina! Onneksi hän kerkesi ajoissa paikalle, sillä raparperi-cordial yhdistettynä kahviin, Jamesonin viskiin ja jugurtti-vaahtoon oli herättänyt juomana jo etukäteen uteliaita kysymyksiä. 
Tuomarit vetäytyivät tekemään päätöstään. Yhdeksästä kisaajasta valittiin kolme finalistia, jotka jatkaisivat kisan seuraavaan vaiheeseen: sunnuntaina pidettävään finaaliin. Kolme parasta kisassa olivat:
Laura Nissinen, A21 Decades
Matias Parkkinen, Bronda
Jenna Mansikka, ShakerJamesonin baari palvelee Helsinki Coffee Festivalilla siis koko viikon, ja Jameson Coffee Cupin finaali pidetään meillä Annankadulla sunnuntai-iltana. Tervetuloa tsemppaamaan ja fiilistelemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti