perjantai 8. huhtikuuta 2016

Helsinki Cocktail Competition 2016


Viime tiistaina Helsingissä päivänvalon näki uusi cocktailkilpailu: Son of a Punchin järjestämä Helsinki Cocktail Competition. Kisassa etsittiin nimikko-cocktailia kauniille kaupungillemme 11 cocktailbaarin voimin. Tarkoituksena oli löytää drinkki, joka tiivistää kaupungin olemuksen nestemäiseen muotoon!
Kisaajat kerääntyivät Ravintola Teatteriin sateisena huhtikuun päivänä. Jännitys oli käsinkosketeltavaa kilpailun backstagena toimineella Klubilla, jossa jalat vipattivat hermostuneena ja hymyt olivat kireitä. Kuuden kieppeillä Teatteribaariin alkoi kerääntyä kiinnostunutta yleisöä seuraamaan kilpailua. Kisaa juontamaan oli kutsuttu improryhmä Kolinan Ernest Lawson eli Erkku. Hattuun kootut kisailijoiden nimet nousivat esiin yksi kerrallaan ja kukin pääsi vuorollaan Erkun hiillostettavaksi parrasvaloihin. 

Farangin Samu oli hakenut inspiraatiota juomaansa liikennevaloista. Sami Books&Antiquesista puolestaan veikkasi voittokortikseen valloittavaa persoonaansa! Omalle kohdalleni osui numero kolme, mikä oli mieluinen paikka kisaa varten. Jos kisaajia oli monta niin oli myös tuomareita! 10 hengen tuomaristo koostui arvovaltaisista maistelijoista. Altia Akatemian Mikael Karttunen toivoi Helsinki Cocktaililta "kotimaista näkökulmaa kansainvälisellä otteella."  Mukana oli myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, jonka mukaan "Helsinki Cocktail Competition on erinomainen aloite, joka nostaa esille kaupunkimme huippuosaajia ja heidän luovuuttaan". Viskiosaamista tuomaristossa edusti Jarkko Nikkanen, Edringtonin viskilähettiläs. Hän toivoi cocktaililta " Jotakin elämänmakuista ja tuhtia".


Interbrandsin Portfolio Manager Juho Lokka puolestaan uskoi "Helsingin saavan upean nimikkococktailin, josta voimme kaikki olla ylpeitä". Michael Grönfors, Beverage Partners Finlandin Brand Manager kertoi "arvostavansa kokonaisuutta, jossa miljöö, tarina ja itse cocktail ovat tasapainoisessa suhteessa toisiinsa". Naisenergiaa tuomaristossa edusti White Trash Disease -blogia pitävä Natalia Tolmatsova, joka odotti Helsinki Cocktail Competition -kilpailulta paljon wau-henkisiä onnistumisia. Henri-Henu Lahti edusti tuomaristossa Diageo Reserveä. 


Bacardi-Martinilta tuomaristossa oli mukana Tommi Hintikka, Regional Account Manager.  Pekka Välitalo, Pernod Ricardin tuore Brand Ambassador peräänkuulutti makuja, jotka jäisivät mieleen heti ensimmäisestä kulauksesta.  Viimeisenä muttei vähäisimpänä tuomaristossa istui Teemu Leminen, Helsingin Sanomien toimittaja, joka toivoi cocktailiin Linnanmäen puisen vuoristoradan tuoksua, viileää merituulta sekä Kallion rouheutta. 


Lähdin kisapaikalle epähuomiossa lataamatta kameran akkua, ja punainen valo alkoikin vilkkua kovin aikaisin. En siis saanut kuvattua kaikkia kisasuorituksia, joten tänään kuvamateriaalia on vain omasta vedostani.


Idea A21 Decadesin Helsinki Cocktailiin syntyi kahdesta lähteestä: Helsinkiläisestä designista ja kaupunkia täplittävistä siirtolapuutarhoista. 1951 Helsingissä perustettu Marimekko on tunnettu paitsi unikoistaan ja raitapaidoistaan, myös 80-luvulla syntyneestä Kivi-kynttilälyhdystä kuin 2010-luvulla suunnitellusta Sukat makkaralla -lasisarjasta. Tästä laajasta porfoliosta inspiraation lähteeksi valikoitui Marja Louekarin piirtämä "Siirtolapuutarha"-kulho, jonka leikkisä kuosi vie samantien muistot kesäiseen Kumpulaan tai Vallilaan.Siirtolapuutarhoja Helsingissä on yhteensä 9. Pääkaupungissa sijaitsee niin maan suurin (Pakilan siirtolapuutarha, 320 palstaa), kuin maan vanhin alkuperäispaikallaan sijaitseva siirtolapuutarha (Ruskeasuon siirtolapuutarha, 1918). Palstoja täplittävät eriväriset mökit, huumaava kukkien tuoksu, mehiläisten pörinä ja yrttien aromi jos mikä, ovat Helsinkiä parhaimmillaan.


Juomaan halusimme yhdistää makuja, joita Siirtolapuutarhoista löytyy: rönsyilevää minttua, makeita herneitä, hunajalla ja sitruunalla ryyditettyä jääteetä, ehkä hömpsy mummon ruoan päälle nauttimaa yrttilikööriä.Inspiraatiota juomiin oli haettu mitä erilaisimmista lähteistä: Ravintola Teatterin Matias oli ottanut juomansa kantavaksi mauksi Helsingin nimikkokasvin, vaahteran. Gaijinin Anna-Kaisa puolestaan oli ammentanut ideoita Eirasta ja ystävänsä mummon Stadilaisesta eleganssista. 


Kisa oli ohi kymmenen aikaan, ja alkoi piinaava odotus. Tuomaristo vetäytyi laskemaan pisteitään ja päättämään voittajan. Päätös oli kuulemma vaativa, niin paljon erilaisia versioita Helsingistä oli saatu maistella. Yksi oli kuitenkin yli muiden. Helsingin kaupunginjohtajan pidellessä pokaalia Mikael Karttunen julisti voittajan: Daniel Woodward, Ravintola Pastor!Daniel oli hakenut cocktailiinsa inspiraatiota muumeista ja Helsingin kesäisistä mauista. 

Helsinki Cocktail 2016

3 cl Bloom Gin 1 cl Parfait Amour 3 cl sitruuna 1,5 cl sokeriliemi 2 cl valkuainen 4 basilikanlehteä

Sekoita raaka-aineet cocktail-shakerissa. Kuivaravista, lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi hillopurkkiin, täytä jäillä ja koristele basilikalla, sitruunankuorella ja syötävällä kukalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti