torstai 14. huhtikuuta 2016

Klassikko twistattuna: Pohjolan LeidiSuomalainen metsä on minulle loputon inspiraation lähde ja energiavarasto, jossa tulee valitettavasti omaa saamattomuutta käytyä aivan liian harvoin. Raukea sunnuntaipäivä ja aurinko ajoivat kuitenkin pihalle ja kävelylenkki Leppävaarassa suuntautui kuin vahingossa metsään, jonka olemassaolosta en ollut tiennytkään. Mitä kauemmaksi tieltä metsän siimekseen vaelsin, sen rauhallisemmaksi kävi mieleni, hartiat valahtivat jatkuvasta jännitystilastaan ja kasvoille hiipi höpsähtänyt hymy. Viimeistään vanhaa kelohonkaa halatessani oli arjen pölyt pyyhitty mielestä. Tuulentuiverruksessa kaatuneesta koivunrungosta törrötti kerälle kiertynyt palanen sammaloitunutta kaarnaa, ja sen mukaan napattuani päätin vihdoin ottaa Reykjavikin reissulta mukaan tarttuneen koivulikööripullon ja ruveta rakentamaan siitä cocktailia. 


Pohjolan Leidi

3cl Koskue gin
3cl Björk -koivulikööri
2cl sitruunamehu
1 baarilusikallinen sokeriliemi (1:1)
valkuainen
sitruunankuori koristeluun

Sekoita raaka-aineet cocktail-shakerissa. Kuivaravista juoma ilman jäitä, jotta saat valkuaisen vaahtoamaan. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi cocktaillasiin, koristele sitruunankuorella. 


Sokerin määrä reseptissä saattaa näyttää  suurelta, mutta sekä Björkistä että Koskuesta löytyy puumaisuutta ja tanniinisuutta, jotka leikkaavat juoman makeutta. Björk-likööriin tutustuin itse asiassa jo vuosi sitten Ylläksellä, kun pääsin maistamaan Bar Kaapissa ollutta näytekappaletta. Innostuin tuotteesta jo silloin, ja yritin metsästää sitä Suomen markkinoilta mutta turhaan. Riemu olikin suuri kun bongasin saman pullon Reykjavik Bar Summitin kisatapahtumasta Foss Distilleryn maistiaispisteeltä. Liköörissä käytetään sekä koivunlehtiä, koivusiirappia että koivunoksia, mistä syntyy monipuolinen makumaailma. Tuoksu vie samantien kesäisen saunan lauteille ja koivuvihdan läiskeeseen!

Koskue jatkaa samaa puumaista linjaa kuin Björk, ja tuo juomaan lisävivahteita. 3 kuukauden tammikypsytys tuo giniin tanniinisen maun lisäksi upean kultaisen värin. Koskuessa on käytetty mm. appelsiininkuorta ja mustapippuria, ja tästä valmistuu myös huikean hyvä Martinez!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti