Tuntuu, että vuosi vuodelta joulukoristeet ja -laulut hiipivät kauppoihin aina vain aikaisemmin. Innokkaimmat jouluihmiset alkavatkin kyselemään glögiä heti Halloweenin jälkeen. Pelkästä glögitiiviseestä ja punaviinistä sekoitettu haalea juoma tarjoillaan turhan usein rocks-lasista suurella hintalapulla varustettuna, vaikka sesongin herkusta saisi pienellä vaivalla persoonallisen tarjottavan.
Itse käännyn usein glögiä valmistaessani perinteisen punaviiniglögin sijaan vaaleampaan omenaiseen versioon. Se toimii paremmin aperitiivina raikkaamman makumaailmansa ansiosta ja tuo mukavaa vaihtelua talven pimeisiin päiviin.
Omenaglögi
4cl Tawny Portia tai Calvadosta
2 dash Angostura Aromatic Bitter
n. 20cl maustettua kuumaa omenamehua (ohje alla)
Sekoita raaka-aineet lämmitetyssä totimukissa ja tarjoile kuumana.
Maustettu omenamehu (noin 5 annosta)
1 litra hyvälaatuista omenamehua
1 vaniljatanko
1 tähtianis
1 laakerinlehti
2 kanelitankoa
5 kokonaista neilikkaa
10 murskattua rosepippuria
1 teelusikallinen kardemumman siemeniä
1 appelsiini
1 sitruuna
1/2 dl sokeriliemi
Kuumenna omenamehu kiehuvaksi kattilassa. Lisää mausteet appelsiininkuorta lukuunottamatta. Anna kiehua 20 minuuttia keskilämmöllä. Ota kattila pois levyltä, lisää viipaloitu appelsiini ja sitruuna sekä sokeriliemi. Anna maustua vielä vähintään 20 minuuttia, mielellään yön yli. Siivilöi mehu, säilytä viileässä ja tarjoile kuumana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti