Pikkujoulukauden lähestyessä loppuaan on hyvä hetki pysähtyä miettimään, minkälainen on hyvä isäntä tai emäntä. Nyt ei ole puhe siitä kotihengettärestä, joka viettää koko päivän patojen ja pannujen ääressä, vaan niistä hetkistä jolloin tilanne vaatii asiakkaiden viemistä illalliselle, urheilujoukkueen pikkujoulujen isännöimistä tai kaveriporukan illanvieton organisoimista. Miten saada samalla rahalla enemmän irti ravintolakokemuksesta?
1. Vie vieraasi ravintolaan, jossa olet itse käynyt aikaisemmin. Näin pystyt suosittelemaan vieraillesi kiinnostavia makuelämyksiä ilman hakuammuntaa. Varsinkin business-illallisella annat itsestäsi huomattavasti vakuuttavamman kuvan voidessasi suositella ravintolan vasikanposkea mureaksi tai talon negroni-valikoimaa kaupungin kattavimmaksi.
2. Jos haluat ripeää ja omistautuvaa palvelua, älä mene ravintolaan ison seurueen kera samaan aikaan kuin koko muukin kaupunki. Cocktailbaareissa kiireisin aika on viikonloppuisin noin klo 18-20 ja 22-24, ruokaravintoloiden puolella klo 19 ja 20 alkavat kattaukset ovat usein täysimmillään. Suosittelenkin aloittelemaan ison porukan kanssa iltaa cocktailbaarista klo 17 ja siirtymistä illalliselle klo 18, tai vaihtoehtoisesti myöhäisempää iltaa klo 20 alkaen. Näin ette osu samaan "aaltoon" muiden kanssa ja ilta etenee sujuvasti.
3. Älä oleta saavasi samanlaista kokemusta 20 hengen seurueelle kiireisenä perjantai-iltana kuin kahdelle hengelle rauhallisena tiistaina. Ravintolassa työskentelevät ihmiset ovat juurikin sitä - ihmisiä. Kun palveltavana on kymmenkertainen määrä ihmisiä, ei jokaisen kanssa yksinkertaisesti kykene käymään läpi jokaisen ginin eri botanicaaleja tai yrttilajeja joita lammas on syönyt kesällä pellolla käyskennellessään.
4. Jos varaat pöydän, ole ajoissa tai vähintään ilmoita myöhästymisestä. Ravintola saattaa joutua käännyttämään useita asiakkaita ovelta sillä välin kun tyhjä pöytä odottaa seuruettasi. Jos olisit ilmoittanut myöhästymisestä, pöytää olisi voitu hyödyntää sen aikaa kun olette matkalla. Myös seurueen koon pienentyessä on kohteliasta ilmoittaa ravintolaan: pöydän muut paikat voidaan ottaa käyttöön, koska viikonloppuiltaisin tulijoita kyllä riittää.
5. Yli 10 hengen seurueelle kannattaa tilata cocktailbaaristakin etukäteen ensimmäinen kierros samoin kuin ruokaravintoloissa usein tilataan yhteneväinen menu seurueelle. Näin janoisimmat saavat nopeasti juotavaa eikä aika kulu listojen ihmettelyyn. Lisäksi samanlaisen juoman valmistaminen koko seurueelle on huomattavasti nopeampaa kuin 10 tai 20 erilaisen cocktailin rakentaminen. Jos haluat antaa valinnanvapauden vieraillesi, voit tilata vaikka lasit kuohuvaa tai pienet oluet odottelujuomaksi sillä välin kun cocktailit valmistuvat. Varsinkin cocktailbaareissa, joissa on pöytiintarjoilu, saattaa olla kova kiire ja pitkä "jono" vaikka ravintola olisikin vain puolillaan. Jos 5 seuruetta saapuu ravintolaan samaan aikaan, viimeisenä tuleva saattaa joutua odottamaan helposti puolikin tuntia juomiaan.
6. Olemalla ystävällinen ja kohtelias saat varmasti parempaa palvelua kuin kiukuttelemalla ja räyhäämällä. Selvän virheen sattuessa on tietysti pysyttävä tiukkana ja palautetta tulee antaa. Olen usein ollut tilanteessa, jossa olen selvästi huomannut asiakkaan olevan tyytymätön saamaansa juomaan mutta kysyessäni "Onko kaikki hyvin?" vain nyökytellään ja selkäni käännettyäni jatketaan kiukkuista supinaa. Jos ravintola tekee virheen, anna heidän mieluummin korjata se saman tien sen sijaan että lähdet huutelemaan siitä sosiaaliseen mediaan.
Hyviä pikkujouluja, nauttikaa ja olkaa ihmisiksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti