sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kirjahyllyllä: Gin - The Art and Craft of the Artisanal Revival in 300 Distillations


Aaron Knollin "Gin" on kattava teos siitä itsestään, ginistä. Kirja on jaettu neljään osaan: ensimmäisessä osassa palataan ajassa taaksepäin aina ginin syntyaikoihin ja käsitellään ginin historiaa sekä ginin vaikutusta historiaan. Oman lukunsa saavat muun muassa "ginin käyttö lääkkeenä", "gin ja valta" sekä "gin ja naiset". 


Toinen osa käsittelee ginin valmistusta, raaka-aineita sekä erilaisia ginityylejä. Miten eroaa maultaan Italiasta ja Hollannista kerätty katajanmarja? Mikä tekee ginistä ginin? Miltä maistuu Old Tom?


Kolmannessa osassa esitellään 300 erilaista tislettä klassisista britti-gineistä aina ugandalaisiin ja myanmarilaisiin tuotteisiin asti. Löytyyhän sieltä muutama pohjanmaalainen tuttukin!


Viimeinen osio pureutuu ginin nautiskeluun. Tarjolla on hyväksi havaittuja ginien ja tonicien makupareja, gin-cocktaileja sekä 100 parasta paikkaa nautiskella giniä. 

Omasi voit ostaa vaikka täältä!

torstai 25. helmikuuta 2016

Päivän hifistelyt: alkoholien rasvapesu ja Manhattan "Canard à l'Orange"


Voissa, pekonissa ja seesamiöljyssä on mieletön maku, mutta miten sen saisi siirrettyä cocktailiin ilman rasvaista suutuntumaa? Apuun astuu tekniikka nimeltään rasvapesu. Alkoholimolekyylin rakenteen vuoksi se on sekä öljy- että vesiliukoinen. Tämän vuoksi alkoholiin on mahdollista liuottaa makuaineita sekä öljy- että vesipitoisista aineista. Niinpä alkoholin kanssa voi sekoittaa vaikka pekonirasvaa, antaa seoksen maustua ja siivilöidä sen niin, että alkoholi on imenyt itseensä pekonirasvan maun.

 Lisää tieteestä rasvapesun takana voit lukea täältä.



Homma toimii hyvin yksinkertaisesti: sekoita juoksevassa muodossa oleva rasva ja alkoholi ja anna maustua huoneenlämmössä. Voi, kookosrasva, ankanrasva ja muut kylmässä jähmettyvät rasvat kannattaa lämmittää kädenlämpöiseksi, jotta niistä irtoaa paremmin makua. Olen huomannut, että öljyistä irtoaa samalla tavoin paremmin makua, kun ne aluksi lämmittää. Pidä kuitenkin huolta, ettei rasva kuumenee liikaa ja muuta makuaan. Öljyistä kannattaa valita hedelmäisiä ja pähkinäisiä laatuja, sillä esimerkiksi aromiltaan pippurinen oliiviöljy lyö helposti yli.

Mitä miedomman makuinen rasva, sen kauemmin maustaminen saattaa kestää. Miedot maut kannattaa rasvapestä miedonmakuisiin alkoholeihin, kuten vodkaan. Kannattaa ottaa myös huomioon se, että muut juomassa käytettävät raaka-aineet ja jäistä sulava vesi miedontavat öljyn makua lopullisessa cocktailissa, joten rasvapesty alkoholi saa maistua varsin vahvastikin käytetyltä rasvalta. Oikean ajan ja suhteen rasvan määrän ja alkoholin välillä löytää vain kokeilemalla. 

Kun alkoholi on imenyt tarpeeksi valitsemasi rasvan makua, siirrä seos pakastimeen kunnes rasva jähmettyy. Tee rasvan pintaan reikä ja valuta maustunut alkoholi kahvisuodattimen läpi pulloon. Lopputuloksena on kirkas alkoholi, joka on imenyt itseensä maun käyttämästäsi rasvasta. Väitetään, että pakastamalla alkoholista saa eroteltua 100% rasvasta, mutta suutuntuman muutoksesta huomaa, että alkoholiin on jäänyt muutakin kuin makua. 

Kun Ystävänpäivän illalliselle kokkailtiin ankkaa, päädyin kokeilemaan ylijääneellä ankanrasvalla pestyä ruisviskiä. Siitä syntyi tämä moderni twisti Manhattanista. Cocktailin makumaailma on saanut inspiraationsa klassisesta ranskalaisesta ruokalajista, Canard à l'Orange eli Ankkaa appelsiinikastikkeessa.  




Manhattan "Canard à l'Orange"

3cl ankanrasvalla pestyä ruisviskiä
2cl appelsiininkuorella maustettua punaista vermuttia
0,5cl Cointreau- tai Grand Marnier-likööriä
1 tippa Angostura Aromatic bitteriä
koristeeksi veriappelsiinkuorta

Hämmennä raaka-aineet kylmäksi sekoituslasissa, siivilöi coupette-lasiin. Koristele veriappelsiininkuorella. Tarjoile ankan- tai broilerinnahkasipsien kera. 



Ankanrasvalla pesty ruisviski 
(10 annosta)
50 g ankanrasvaa
30 cl Bulleit Rye - viskiä

Lämmitä ankanrasvaa, kunnes se on juoksevaa. Lisää mukaan ruisviski, kaada seos esimerkiksi muovirasiaan ja anna maustua ensin huoneenlämmössä vuorokausi ja sitten jääkaapissa toinen vuorokausi. Siirrä seos pakkaseen. Kun ankanrasva on hyytynyt, kaada ruisviski kahvisuodattimen läpi ja pullota. 



Appelsiininkuorella maustettu punainen vermutti 
(10 annosta)
1 appelsiinin kuoret
20 cl Antica Formula vermuttia

Sekoita appelsiininkuoret vermutin kanssa esimerkiksi muovirasiassa. Anna maustua huoneenlämmössä, kunnes vermutissa on selkeä appelsiinin maku (noin 1-2 vuorokautta). Siivilöi kuoret vermutista ja pullota valmis vermutti. 



maanantai 22. helmikuuta 2016

How to do: Manhattan


Manhattan on yksi ensimmäisistä klassikko-cocktaileista, jotka opin aikoinaan Ravintolakoulu Perhon drinkkikurssilla. Tämä amerikkalaista viskiä, punaista vermuttia ja bittereitä yhdistävä sekoitus on klassinen aperiiti. Viskinä voi käyttää bourbonia, ruisviskiä, blended viskiä tai Tennesee -viskiä. Unohda muumiota muistuttavat sokeriliemessä lilluvat purkkikirsikat ja käytä sesonkiaikaan tuoreita kirsikoita. Kirsikkasesongin ulkopuolella juoman koristeeksi sopii mainiosti aromaattinen appelsiininkuori. 

Tarinan mukaan Manhattan kehitettiin marraskuussa 1874 New Yorkissa Manhattan Clubilla juhlissa, joita emännöi Lady Randolph Churchill (kyllä, Winston Churchillin äiti). Juhlinnan kohteena oli presidenttiehdokkaana ollut Samuel J. Tilden, ja juhlien onnistuminen takasi nimikkojuoman suosion. Sitä alettiinkin tilata muissakin ravintoloissa nimellä "Manhattan Cocktail". Ainoa porsaanreikä tässä tarinassa on se, että Lady Randolph Churchill ei ollut lähelläkään Manhattania kyseisenä iltana, vaan Englannissa synnyttämässä poikaansa. 

Voit lukea lisää Manhattanin historiasta täältä.


Manhattan

3cl amerikkalaista viskiä
2cl punaista vermuttia
2 tippaa Angostura Aromatic bitteriä
koristeeksi appelsiininkuori

Hämmennä raaka-aineet sekoituslasissa kylmäksi, siivilöi cocktaillasiin. Purista pinnalle appelsiininkuoren aromaattiset öljyt ja koristele juoma kuorella. 



maanantai 8. helmikuuta 2016

Kirjahyllyllä: Taste - the infographic book of food


Taidelukion kasvattina cocktail- ja ruokakirjojen visuaalisuus on itselleni yksi tärkeimmistä ostokriteereistä. Jos pitäisi valita kahdesta saman tietosisällön omaavasta kirjasta, valitsisin sen kauniimman vaikka hintalappu olisikin suurempi.  Niinpä sormeni syyhysivätkin oikein kunnolla, kun bongasin tämän kaunokaisen edellisellä fiilistelyreissulla kirjakaupan ruokakirjaosastolta.


Ruokakirjailija Laura Rowe on koonnut hymyn huulille nostattavan kokonaisuuden informatiivisia pilkahduksia ruoan ja juoman maailmaan. Aihealueet ulottuvat merien herkuista ruokakomeron yleisimpiin aarteisiin ja baaritiskinkin taakse. Kuhunkin aiheeseen on pureuduttu varsin pintapuolisesti, eikä intohimoiselle ruokaharrastajalle tästä teoksesta välttämättä löydy uutta tietoa. Vicky Turnerin ja Rob Brandtin kuvitukset kuitenkin nostavat kirjan uudelle tasolle ja visuaalinen ilotulitus on iloa silmälle.  Hyväntuulen iltalukemista parhaimmillaan!


Osta omasi esimerkiksi täältä!

tiistai 2. helmikuuta 2016

How to do: Negroni


Jos  kysyisit kymmeneltä baarimestarilta, mikä heidän lempijuomansa on, veikkaisin että ainakin seitsemän toteaisi sen olevan Negroni. Tämä karvaan aromaattinen klassikko on olennainen osa Aperitivoa, alkuillan hetkeä jolloin töistä palaavat  italialaiset poikkeavat lähikuppilaansa tapaamaan ystäviään, nauttimaan hyvästä juomasta ja naposteltavista. 

Kelpo katsauksen Negronin historiasta voit lukea täältä!



Negroniin sopivat loistavasti klassisen sitruksiset ginit kuten Tangueray, Beefeater tai Bombay Sapphire. Testaa ihmeessä myös eksoottisempia vaihtoehtoja kuten aasialaisittain maustettua Opirhia tai pippurista Monkey 47 giniä. Negronin valmistaminen esimerkiksi tequilasta tai savuisesta mezcalista on maailmassa suuressa suosiossa. Itse päädyn usein ginin sijasta bourboniin, jolloin kyseessä on Negronia edeltänyt The Boulevardier. Samannimisen lehden mukaan nimetyn juoman kehitti pariisilaisen Harry's New York Barin Harry McElhone amerikkalaiselle maanmiehelleen Erskine Gwynnelle.




Negroni

2cl gin
2cl Campari
2cl makea vermutti, 
esimerkiksi Carpano Antica Formula
koristeeksi appelsiinin kuorta


Mittaa raaka-aineet on the rocks -lasiin. Lisää jäitä ja hämmennä, kunnes juoma on kylmä ja siihen on sulanut reilusti vettä. Purista pinnalle appelsiininkuoren aromaattiset öljyt ja koristele juoma kuorella. 

Voit myös hämmentää juoman sekoituslasissa ja tarjoilla ilman jäitä cocktail-lasista. Hämmennä tällöin juomaa hieman pidempään, sillä siihen ei nautiskeltaessa sula enää lisää vettä jäistä.