Voissa, pekonissa ja seesamiöljyssä on mieletön maku, mutta miten sen saisi siirrettyä cocktailiin ilman rasvaista suutuntumaa? Apuun astuu tekniikka nimeltään rasvapesu. Alkoholimolekyylin rakenteen vuoksi se on sekä öljy- että vesiliukoinen. Tämän vuoksi alkoholiin on mahdollista liuottaa makuaineita sekä öljy- että vesipitoisista aineista. Niinpä alkoholin kanssa voi sekoittaa vaikka pekonirasvaa, antaa seoksen maustua ja siivilöidä sen niin, että alkoholi on imenyt itseensä pekonirasvan maun.
Lisää tieteestä rasvapesun takana voit lukea täältä.
Homma toimii hyvin yksinkertaisesti: sekoita juoksevassa muodossa oleva rasva ja alkoholi ja anna maustua huoneenlämmössä. Voi, kookosrasva, ankanrasva ja muut kylmässä jähmettyvät rasvat kannattaa lämmittää kädenlämpöiseksi, jotta niistä irtoaa paremmin makua. Olen huomannut, että öljyistä irtoaa samalla tavoin paremmin makua, kun ne aluksi lämmittää. Pidä kuitenkin huolta, ettei rasva kuumenee liikaa ja muuta makuaan. Öljyistä kannattaa valita hedelmäisiä ja pähkinäisiä laatuja, sillä esimerkiksi aromiltaan pippurinen oliiviöljy lyö helposti yli.
Mitä miedomman makuinen rasva, sen kauemmin maustaminen saattaa kestää. Miedot maut kannattaa rasvapestä miedonmakuisiin alkoholeihin, kuten vodkaan. Kannattaa ottaa myös huomioon se, että muut juomassa käytettävät raaka-aineet ja jäistä sulava vesi miedontavat öljyn makua lopullisessa cocktailissa, joten rasvapesty alkoholi saa maistua varsin vahvastikin käytetyltä rasvalta. Oikean ajan ja suhteen rasvan määrän ja alkoholin välillä löytää vain kokeilemalla.
Kun alkoholi on imenyt tarpeeksi valitsemasi rasvan makua, siirrä seos pakastimeen kunnes rasva jähmettyy. Tee rasvan pintaan reikä ja valuta maustunut alkoholi kahvisuodattimen läpi pulloon. Lopputuloksena on kirkas alkoholi, joka on imenyt itseensä maun käyttämästäsi rasvasta. Väitetään, että pakastamalla alkoholista saa eroteltua 100% rasvasta, mutta suutuntuman muutoksesta huomaa, että alkoholiin on jäänyt muutakin kuin makua.
Kun Ystävänpäivän illalliselle kokkailtiin ankkaa, päädyin kokeilemaan ylijääneellä ankanrasvalla pestyä ruisviskiä. Siitä syntyi tämä moderni twisti Manhattanista. Cocktailin makumaailma on saanut inspiraationsa klassisesta ranskalaisesta ruokalajista, Canard à l'Orange eli Ankkaa appelsiinikastikkeessa.
Manhattan "Canard à l'Orange"
3cl ankanrasvalla pestyä ruisviskiä
2cl appelsiininkuorella maustettua punaista vermuttia
0,5cl Cointreau- tai Grand Marnier-likööriä
1 tippa Angostura Aromatic bitteriä
koristeeksi veriappelsiinkuorta
Hämmennä raaka-aineet kylmäksi sekoituslasissa, siivilöi coupette-lasiin. Koristele veriappelsiininkuorella. Tarjoile ankan- tai broilerinnahkasipsien kera.
Ankanrasvalla pesty ruisviski
(10 annosta)
50 g ankanrasvaa
30 cl Bulleit Rye - viskiä
Lämmitä ankanrasvaa, kunnes se on juoksevaa. Lisää mukaan ruisviski, kaada seos esimerkiksi muovirasiaan ja anna maustua ensin huoneenlämmössä vuorokausi ja sitten jääkaapissa toinen vuorokausi. Siirrä seos pakkaseen. Kun ankanrasva on hyytynyt, kaada ruisviski kahvisuodattimen läpi ja pullota.
Appelsiininkuorella maustettu punainen vermutti
(10 annosta)
1 appelsiinin kuoret
20 cl Antica Formula vermuttia
Sekoita appelsiininkuoret vermutin kanssa esimerkiksi muovirasiassa. Anna maustua huoneenlämmössä, kunnes vermutissa on selkeä appelsiinin maku (noin 1-2 vuorokautta). Siivilöi kuoret vermutista ja pullota valmis vermutti.