lauantai 26. maaliskuuta 2016

Aasiaa synttäripäivään


Baarimestarin syntymäpäiviä vietettiin taas Kevätpäiväntasauksen aikaan, ja sehän tarkoitti sitä, että pääsi näpertelemään kivoja tarjoiltavia! Joka vuosi tuntuu että aika loppuu kesken, vaikka synttärijuhlien suunnittelu alkaisikin heti vuoden vaihteen jälkeen. Päädyin tänä vuonna tekemään muutaman jutun hyvin sen sijaan että olisin alkanut stressaamaan 7 erilaisen cocktailpalan ja 3 erilaisen cocktailin valmistuksesta. Kuvaan astui myös helposti valmistuva Punch, joka takasi sen että kerkesin jutustelemaan vieraiden kanssa sen sijaan että olisin ollut koko illan shakerin varressa. 

Menu
Sitruunaruoho-rooibos Punch
Kuplivaa

Vegekesärullat
Sitruunankuorella graavattua lohta, aasiakurkkuja ja wasabimajoneesia
Yakitori-kanavartaat ja maapähkinädippi
Inkivääri-kookosjuustokakku-kupposet
Tuoreet hedelmät


Sitruunaruoho-rooibos Punch
1 osa sitruunaruoho-kaffirlimesokeria
1 osa sitruunamehua
2 osaa rooibosteetä
gingeralea
Persikka bittereitä tai Angostura Aromatic bittereitä
sitruuna- ja limeviipaleita
Nikka from the Barrel -viskiä

Sekoita kaikki raaka-aineet viskiä lukuunottamatta. Itse tarjoilin alkoholittoman Punchin erikseen ja vieraat saivat lisätä viskin makunsa mukaan. Näin sain alkoholittoman vaihtoehdon myös helposti esille. Varaa Punchia vähintään 2 mukillista (noin 4dl) vierasta kohden. Sitruunaruoho-kaffirlimesokeri säilyy hyvin jääkaapissa, joten sitä voi varuiksi tehdä enemmän siltä varalta että Punch loppuu kesken illan.  Voit tehdä Punchin etukäteen kylmään ja laittaa tarjoiluastiaan muutaman ison jäälohkareen. Lisäksi kannattaa laittaa vieraille tarjolle jäitä erilliseen astiaan tai puhtaaksi kuurattuun tiskialtaaseen, josta jäistä sulava vesi valuu kätevästi pois ilman että jäät vettyvät. 

Sitruunaruoho-kaffirlimesokeri
500ml vettä
500ml sokeria
3 pilkottua sitruunaruohoa
8 kaffirlimenlehteä

Sekoita ainekset kattilassa, kiehauta ja anna kiehua keskilämmöllä 15 minuuttia. Jäähdytä. Kun sokerissa on selkeä sitruunaruohon maku, siivilöi mausteet pois ja pullota. Säilytä viileässä. 

Rooibostee

1 litra vettä
15 baarilusikallista rooibosteetä

Kiehauta vesi, lisää rooibos ja anna hautua noin 10 minuuttia. Tee saa mennä hieman "yli", jotta Punchiin saadaan paahtunutta makua. Siivilöi tee ja jäähdytä. 



Vegekesärullat
(noin 30kpl)

30 riisipaperiarkkia
1 paketti shiitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
seesamiöljyä
suolaa
2 porkkanaa
nippu kevätsipulia
nippu korianteria
2 avokadoa
lime
kuumaa vettä

Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi. Paahda kuumalla kuivalla pannulla molemmin puolin, lisää lopuksi tilkka seesamiöljyä ja suolaa. 
Leikkaa kuoritut porkkanat tulitikun mittaisiksi tikuiksi, hienonna kevätsipuli ja korianteri.
Kuori avokado ja poista kivi. Soseuta sauvasekoittimella tai purista siivilän läpi jotta saat hienoa sosetta. Lisää tilkka limemehua, jotta avokado ei tummu.  
Pehmennä yksi riisipaperiarkki kerrallaan kuumassa vedessä noin 10-15 sekunnin ajan. Nosta leikkuulaudalle. Laita täyte 1 kolmasosan päähän alareunasta: kaksi teelusikallista avokadopyrettä, porkkanatikkuja, paistettuja sienä, korianteria ja kevätsipulia. Nosta alareuna täytteen päälle, taita sivureunat keskelle ja rullaat tiukaksi paketiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Leikkaa rullat puoliksi ja nosta pystyyn tarjoiluastialle. Pursota päälle maapähkinädippiä (ohje kanavartaiden yhteydessä) ja koristele korianterin lehdellä.




Sitruunankuorella graavattua lohta, aasiakurkkuja ja wasabimajoneesia
(noin 40kpl)

Sitruunankuorella graavattu lohi
1kg lohifilettä, ruodot poistettuna
2 tl sokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
3 sitruunaa

Ripottele sokeri ja suola kalan pinnalle. Kuori sitruunat kuorimaveitsellä (käytä mehu vaikka Punchiin), asettele kuoret lohen päälle. Kääri kala voipaperiin ja sitten folioon. Laita kala esimerkiksi uunivuoassa jääkaappiin, aseta päälle paino ja annan graavautua yhden vuorokauden ajan. Poista sitruunankuoret ja leikkaa nahka irti. Leikkaa lohi puolen sentin siivuiksi.

Aasiakurkut
2 kurkkua
1 chili
1 valkosipulinkynsi
1,5dl miriniä

Pese kurkut ja leikkaa 0,5cm siivuiksi. Hienonna chili ja valkosipulinkynsi, sekoita mirinin kanssa. Marinoi kurkkuja chili-valkosipulimirinissä vähintään puoli tuntia. 

Wasabimajoneesi
3dl majoneesia
wasabitahnaa

Sekoita majoneesiin wasabitahnaa makusi mukaan. 


Asettele aasiakurkut tarjoiluastialle. Pursota kurkulle hieman wasabimajoneesia, lisää lohiviipale ja pursota pinnalle vielä wasabimajoneesia. 




Yakitori-kanavartaat ja maapähkinädippi

Ohje kanavartaisiin löytyy täältä!
Itse tein vartaat ilman purjoa, mutta lisäsin tuoretta kevätsipulia ja seesaminsiemeniä kypsien vartaiden pinnalle. Ota marinadista osa erilleen ennen marinointia paistamisen aikana valelua varten. Näin et valele kypsää kanaa raa'an kanan kanssa kosketuksissa olleella marinadilla!


Maapähkinädippi
(Kirjasta "Maailman keittiöitä - Thaimaa" - Thidavadee Camsong)

150g paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä
3rkl öljyä
2rkl punaista currytahnaa
4dl kookosmaitoa
3rkl palmusokeria tai tummaa sokeria
1tl suolaa
3rkl riisietikkaa

Hienonna maapähkinät hyvin huhmaressa. Kuumenna öljy kattilassa ja kypsennä currytahnaa siinä vähän aikaa keskilämmöllä. Sekoita joukkoon kookosmaito ja keitä noin 1 min. Lisää maapähkinät, sokeri, suola ja etikka ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 min, niin että se sakenee. 




Inkivääri-kookosjuustokakku-kupposet
(noin 20kpl)

6dl kookoskermaa
2 rasiaa Tofutti Creamy Smooth -vegetuorejuustoa
reilu pala raastettua inkivääriä
noin 0,5dl sokeria
vaniljasokeria

Marinoitu ananas
1 tuore ananas
2 limeä
jauhettua neilikkaa
2 dl sokerilientä (1osa sokeria, 1 osa kuumaa vettä)

Lisäksi tarjoiluun:
kookoslastuja
murennettuja kaurakeksejä
pakastepuolukoita

Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita kookoskerman joukkoon. Mausta tuoreella inkiväärillä, sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua

Pilko tuore ananas pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadi: raasta limen kuoret, purista limestä mehu ja sekoita sokeriliemen, limenkuoren ja neilikan kanssa. Annan ananaksen marinoitua vähintään puoli tuntia. 

Annostele tarjoilukuppeihin  inkivääri-kookosjuustokakkua, marinoitua ananasta, murennettuja kaurakeksejä, kookoslatuja ja pakastepuolukoita. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti