maanantai 6. kesäkuuta 2016

How to do: Cosmopolitan


Pakko tunnustaa: Neiti baarimestari tykkää Sex and the City -sarjasta. Sitä tuli katsottua teinityttönä äidin ja siskon kanssa, ja voi sitä kikatuksen määrää! Sarjan kautta huippusuosioon nousi myös aikoinaan Cosmopolitan cocktail, jonka juuret ovat kuitenkin 1990-lukua syvemmällä. 

Ensimmäinen kirjallinen havainto Cosmopolitanista on vuodelta 1934. Kirjasta "Pioneers of Mixing at Elite Bars" löytyvä Cosmopilitanin resepti yhdistää triple seciä, giniä, sitruunaa ja vadelmasiirappia. 

Nykyisinkin monien baarien mehuvarastosta löytyvä Ocean's Spray -karpalomehu tunnettiin 1960-luvulla lähinnä lasten lempijuomana, ja valmistaja pyrkikin lisäämään tuotteensa suosiota printtauttamalla mehupurkin kylkeen cocktail-reseptin: tähän Harpoon Cocktailiin kehotettiin käyttämään karpalomehun lisäksi vodkaa ja tujaus limemehua. Todennäköistä onkin, että nykyään tuntemamme Cosmopolitan on jalostunut tästä juomasta. 

Kuka sitten nykyisen version Cosmopolitanista on kehitellyt? Miamissa työskennellyt baarimestari Cheryl Cook on väittänyt reseptin olevan hänen käsialaansa ajalta, jolloin hän työskenteli pääbaarimestarina The Strand - baarissa. Hän on kertonut yhdistäneensä juuri lanseerattua Absolutin Citron -vodkaa Triple Seciin, Rose's lime-mehuun ja lisänneensä vielä juuri sopivasti karpalomehua, jotta juoma saisi hempeän vaaleanpunaisen sävyn. 

Moni muukin on väittänyt juoman reseptiä omakseen, mutta varmistusta cocktailin kehittäjästä ei ole. Viimeisimmän lisäyksen Cosmopolitanin makumaailmaan lisäsi 1996 Dale DeGroff, joka toimi tuolloin baarimestarina The Rainbow Roomissa Manhattanilla. Aiemmin halvimmasta Triple Secistä ja Rose's lime -mehusta valmistettu juoma pääsi uudelle tasolle, kun Dale nappasi baaritiskin takaa Cointreau-pullon ja vaihtoi limemehun tuoreeseen. Teatraalisena lisänä hän liekitti pinnalle appelsiininkuoren öljyjä. Ei tarvittu kuin kuva Madonnasta pitelemässä kyseistä cocktailia, ja maailmanlaajuinen suosio sekä Dale DeGroffin reseptin standardisoituminen oli taattu.

Lisää juoman historian värikkäistä käänteistä voit lukea muun maussa täältä ja täältä


 

Cosmopolitan

3 cl Absolut Citron (tai muuta sitruunalla maustettua) -vodkaa
1cl Cointreau-likööriä
2cl karpalomehua
1cl limeä
koristeeksi appelsiininkuori

Sekoita kaikki raaka-aineet cocktail-shakerissä. Lisää reilusti jäitä, sulje shaker ja ravista voimakkaasti kunnes juoma on jäähtynyt ja kuohkea. Siivilöi teesiivilän läpi viilennettyyn cocktail-lasiin. Koristele appelsiininkuorella. 


Lisäaromia ja hieman teatraalista esillepanoa Cosmopolitaniin saa liekittämällä pinnalle appelsiininkuoren aromaattisia öljyjä Dale DeGroffin tyyliin. Öljyt liekittämiseen irtoavat parhaiten pyöreästä kuoripalasta, johon on jätetty sisäpinnalle hieman kuoren valkeaa sisusosaa: näin kuori pysyy jämäkämpänä ja öljyt saa puristettua tehokkaammin pihalle. Aseta kuori peukalon ja etusormen väliin hivenen juoman yläpuolelle. Sytytä sytkäri tai mielellään kaasupoltin, nosta liekki lasin ja appelsiininkuoren väliin. Purista kuoripalaa sormien välissä niin, että öljyt leimahtavat liekin läpi leijaillessaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti