tiistai 14. heinäkuuta 2015

How to do: Whiskey sour


"When life gives you lemons, make whiskey sours" - W. C. Fields (1880-1946)

Sour-juomien perhe on laaja ja äänekäs. Sitruksen hapokkuudesta, sokerin makeudesta ja alkoholin aromikkuudesta syntyy ravistettuna yksinkertaisen herkullinen yhdistelmä, joka on aina varma valinta. 


Sourit nimetään perusalkoholinsa mukaan: Gin Sourissa on giniä, Vodka Sourissa vodkaa, Whiskey Sourissa viskiä. Käytetyimmät sitrushedelmät näissä juomissa ovat sitruuna ja lime. Karkeasti voisi jakaa pohjoisella pallonpuoliskolla valmistetut alkoholit (mm. konjakki, viski, calvados, gini) sitruunan kaveriksi ja eteläisen pallonpuoliskon juomat (tequila, rommi, cachaca, pisco jne) limen ystäviksi. Käyttämällä erilaisia sitrushedelmiä saa kuitenkin hurjasti variaatiota näihin yksinkertaisiin juomiin. Kukaan ei ole kieltänyt ravistamasta Calvados souria limemehun kera tai käyttämässä verigreipin mehua Tequila Souriin.Sokeriliemi on helppo makeutusaine tällaisiin juomiin, koska se sekoittuu alkoholiin ja sitrusmehuun helpommin kuin kuiva sokeri. Sokerilientä saa valmiina suuremmista marketeista sekä Alkosta, mutta sen valmistaminen on niin helppoa, että on melko turha maksaa 4€ pienestä pullosta kun samalla hinnalla saat 4 litraa itsetehtyä, hyvin säilyvää sokerilientä. 

Sokeriliemi
2 osaa erikoishienoa sokeria 
1 osa vettä 

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa, lisää sokeri, sekoita hyvin ja anna pulpahtaa.  Nosta kattila levyltä ja sekoita kunnes sokeri on liennut ja seos on läpinäkyvää. Jäähdytä ja pullota steriloituihin pulloihin (tässä ohje sterilointiin), säilytä viileässä. 
En osaa antaa tarkkaa säilymisaikaa sokeriliemelle, sitä kuluu baarissa niin paljon ettei se kerkeä menemään huonoksi, mutta puhtaita välineitä käyttämällä varmistat hyvän säilyvyyden. Sokerilientä voi tehdä kerralla isomman satsin tai sitten vain pienen pullon, jos tuntuu ettei sitä tule käytettyä kovin usein. 

Voit myös kokeilla erilaisia sokereita, kuten ruokosokeria, demereraa tai intiaanisokeria. 
Sourit voi valmistaa joko yksinkertaisemmalla kaavalla sitruksesta, sokerista ja alkoholista, jolloin lopputulos on raikkaan kirpeä. Toinen vaihtoehto on baareissa tällä hetkellä suosittu versio, joka saa vaahtomaisen koostumuksensa kananmunanvalkuaisesta. Tuore kananmuna kuulostaa juomassa ehkä kummalliselta, mutta toisaalta käytetäänhän sitä majoneesiinkin, joten miksikäs ei. Valkuaisen lisääminen ei tee drinkistäsi munakkaan makuista, vaan tuo juomaan silkkisen tekstuurin, sitoo makuja yhteen ja pehmentää kirpeyttä. Kokeile molempia tyylejä ja valitse suosikkisi!
Avomieheni kysyi joskus, miksi niitä juomia pitää ravistaa niin hiton kovaa. Vertasin ravistusta salaatinkastikkeen valmistukseen: jos sekoitat keskenään öljyä, etikkaa ja suolaa ja vain huljuttelet niitä kulhossa, ainesosat eivät sekoitu keskenään. Jos taas sekoitat niitä voimakkaasti, syntyy emulsio ja tasainen kastike. Sama pätee ravistukseen. Pistä siis hauikset töihin äläkä vain huljuttele shakeria edestakaisin : )
Whiskey sour

4 cl Bourbon viskiä
2 cl sitruunamehua
1 cl sokerilientä
3 tippaa Angostura Bitteriä
appelsiininkuorta koristeeksi

Mittaa ainekset shakeriin, lisää reilusti jäitä ja ravista voimakkaasti. Tuplasiivilöi esimerkiksi teesiivilän läpi jäähdytettyyn cocktail-lasiin - näin juomaan ei jää ravistuksessa syntyviä jäähileitä. Voit myös tarjoilla juoman jäillä on the rocks -lasista tai hillopurkista. Koristele appelsiininkuorella. 
Whiskey sour valkuaisella

4cl Bourbon viskiä
2,5cl sitruunamehua 
(valkuainen sitoo hapokkuutta joten sitruunamehua kannattaa käyttää vähän enemmän)
1cl sokerilientä
3 tippaa Angostura Bitteriä
1 tuore kananmunanvalkuainen

Sekoita ainekset shakerin suuremmassa osassa. Vaahdota sauvasekoittimella tai kuivaravista: sulje shaker ilman jäitä ja ravista voimakkaasti. Avaa shaker, lisää jäät ja ravista kylmäksi. 
Siivilöi jäillä täytettyyn on the rocks -lasiin. Purista pinnalle appelsiinin kuoresta aromaattisia öljyjä. Helpoiten onnistut tässä leikkaamalla kuorimaveitsellä palan appelsiininkuorta ja puristamalla sitä sormiesi välissä kohdistaen kuoren ulkopinnan juoman päälle. Koristele juoma appelsiinin kuorella. 
Nauti vastuullisesti! ; )Ei kommentteja:

Lähetä kommentti