torstai 23. heinäkuuta 2015

Kyrö Distillery Company - ruistisleitä Pohjanmaalta


Monet parhaista ideoista saavat alkunsa saunasta. Niin tämäkin: vuonna 2012 kolme kaverusta Miika, Miko ja Mikko istuskelivat löylyissä ja maistelivat Miikan tuomaa ruisviskiä. Pojat ihmettelivät, miksi kukaan ei Suomessa valmistanut ruisviskiä, olihan kyseessä pohjoisen kansan kansallisvilja, jolla oli selvitty sodista ja köyhyydestä. Start up - yritysten parissa työskennellyt Mikko tarttui heti aiheeseen: miksei me oltaisi ensimmäiset? Pohjanmaalla maatalossa varttunut Miko muisteli lapsuudenkotinsa lähellä olevan Oltermannin meijerirakennuksen olevan tyhjillään. Se oli siinä. 


Ensin piti ottaa selvää, miten sitä viskiä oikein tehdään. Pojat soittivat Kallelle, biologille, joka oli viime vuodet kasvattanut levää ja pannut olutta. Tämän vanhempien autotallissa syntyivät ensimmäiset koe-erät, joita päästiin lupien saavuttua tislaamaan tutun tislaajan laitteistolla. 


Miika salakuljetti pullon 100% mallastetusta rukiista valmistettua white dogia Lontoon viskimessuille ja maistatti sitä alan asiantuntijoilla. Positiivinen palaute ja kollegoiden innostus uudesta tuotteesta patistivat jatkamaan. Kahden vuoden byrokratiaviidakon ja rapistuneen meijerirakennuksen kunnostuksen jälkeen tislauspannut kuumennettiin viimein ensimmäistä kertaa vuonna 2014.


Kyrönmaan osuusmeijerin vuonna 1908 rakennetut tilat olivat olleet viimeksi elintarvikekäytössä vuonna 2008. Täällä kehitettiin 1979 Oltermanni-juusto, jonka pakkauksessa kuva meijerirakennusta pitkään koristi. Meijeritoiminnan loputtua tilat olivat toimineet Kyrönmaan maatalousmuseo -osuuskunnan tiloina. Paikalliset säilyttivät kesäkäytössä olevia avoautojaan nykyisessä tynnyrikellarissa. Tislaamo ja sen tuoma julkisuus pienelle kylälle on otettu hyvällä mielellä vastaan, ja talkooavun saaminen ei ole ollut ongelma. Tislaamon poikien pitäessä "Kyrönmaan matkailun edistämiskeskus" -nimistä baaria Helsingin Malminrinteessä bussilastillinen kyröläisiä kurvasi paikalle juomaan drinkit oman kylänsä tuotteista ja ostamassa pullot Juurta Arkadiankadun alkosta, kun sitä ei vielä oman kylän putiikista saanut. Kyrönmaan matkailun edistämiskeskus toimii nykyisin tislaamon tiloissa Isossa Kyrössä. Kesäisin joka lauantai ovensa avaava kuppila tarjoaa päivällä brunssia ja iltaisin nestemäisiä herkkuja. Ravintola-sali on myös varattavissa tilaisuuksia varten, tilaa riittää 50 hengelle istuvalle illalliselle ja jopa 100 hengelle cocktail-tarjoiluna. Ruuat tulevat Juurella-ravintolasta, joka käyttää pohjanmaalaisia raaka-aineita herkkujensa loihtimiseen. Lauantaisin järjestetään myös tislaamokierroksia, joilla pääsee tutustumaan tislaamon toimintaan, laitteistoon ja historiaan. Kierroksen voi varata myös omalle porukalle erikseen muullekin ajankohdalle, kunhan vain ilmoittaa tulostaan etukäteen. Tislaamossa valmistetaan sekä ruispohjaista giniä, että ruisviskiä, joka tosin valmistuu vasta vuonna 2017 lainsäädännön vaatiman 3 vuoden tynnyrikypsytyksen vuoksi. Ensimmäiset viitteet white dogin kypsymisestä maistaa jo noin 4 kuukautta tammitynnyrissä viettäneestä Versosta. Juuri on saman perheen nuorin vesa, kypsyttämätön ruistisle, joka on luonteeltaan rasavilli kuin Vaahteramäen Eemeli ikään. 


Kyrö Distillery Company tarjoaa myös uusille tislaamoille yleisiä tynnyrinosto-oikeuksia: ostamalla joko 30 tai 60 litran tynnyrin pääset 2 kertaa vuodessa seuraamaan tisleesi kehittymistä Tynnyrinomistajien juhlassa. Hintaan kuuluu itse tisle, tynnyröinti, varastointi, pullotus, sekä etiketöinti. Tynnyriin voi valita giniä tai ruistislettä, josta kolmessa vuodessa syntyy viskiä.


Olen itse päässyt vierailemaan tislaamolla useaan kertaan kiitos Kyrö Academyn, johon minut valittiin 8 muun baarimestarin kera tänä vuonna. Academy on vuoden kestävä koulutus, jonka tiimoilta olemme päässeet tislaamaan omaa giniä, tutustumaan villiyrtteihin, brändäykseen ja hiomaan esiintymistaitojamme. Joka kerta tislaamolla käydessäni opin jotain uutta, joten voin lämpimästä suositella retkeä Pohjanmaalle. 

Tämän viikon lauantaina 25.7. Perttilän sillalla aivan tislaamon kupeessa järjestetään savutaideteos Forza Rosa Fluff, ja Isossa Kyrössä vietettävien Sirpistä Puimuriin -messujen kunniaksi tislaamokierrokselle pääsee lauantaina ja sunnuntaina puolen tunnin välein. Jos viikonlopun ohjelma on siis vielä auki niin Pohjanmaalla tapahtuu vaikka mitä! ; )

Oltermannintie 6
FI-61500 Isokyrö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti