lauantai 26. maaliskuuta 2016

Aasiaa synttäripäivään


Baarimestarin syntymäpäiviä vietettiin taas Kevätpäiväntasauksen aikaan, ja sehän tarkoitti sitä, että pääsi näpertelemään kivoja tarjoiltavia! Joka vuosi tuntuu että aika loppuu kesken, vaikka synttärijuhlien suunnittelu alkaisikin heti vuoden vaihteen jälkeen. Päädyin tänä vuonna tekemään muutaman jutun hyvin sen sijaan että olisin alkanut stressaamaan 7 erilaisen cocktailpalan ja 3 erilaisen cocktailin valmistuksesta. Kuvaan astui myös helposti valmistuva Punch, joka takasi sen että kerkesin jutustelemaan vieraiden kanssa sen sijaan että olisin ollut koko illan shakerin varressa. 

Menu
Sitruunaruoho-rooibos Punch
Kuplivaa

Vegekesärullat
Sitruunankuorella graavattua lohta, aasiakurkkuja ja wasabimajoneesia
Yakitori-kanavartaat ja maapähkinädippi
Inkivääri-kookosjuustokakku-kupposet
Tuoreet hedelmät


Sitruunaruoho-rooibos Punch
1 osa sitruunaruoho-kaffirlimesokeria
1 osa sitruunamehua
2 osaa rooibosteetä
gingeralea
Persikka bittereitä tai Angostura Aromatic bittereitä
sitruuna- ja limeviipaleita
Nikka from the Barrel -viskiä

Sekoita kaikki raaka-aineet viskiä lukuunottamatta. Itse tarjoilin alkoholittoman Punchin erikseen ja vieraat saivat lisätä viskin makunsa mukaan. Näin sain alkoholittoman vaihtoehdon myös helposti esille. Varaa Punchia vähintään 2 mukillista (noin 4dl) vierasta kohden. Sitruunaruoho-kaffirlimesokeri säilyy hyvin jääkaapissa, joten sitä voi varuiksi tehdä enemmän siltä varalta että Punch loppuu kesken illan.  Voit tehdä Punchin etukäteen kylmään ja laittaa tarjoiluastiaan muutaman ison jäälohkareen. Lisäksi kannattaa laittaa vieraille tarjolle jäitä erilliseen astiaan tai puhtaaksi kuurattuun tiskialtaaseen, josta jäistä sulava vesi valuu kätevästi pois ilman että jäät vettyvät. 

Sitruunaruoho-kaffirlimesokeri
500ml vettä
500ml sokeria
3 pilkottua sitruunaruohoa
8 kaffirlimenlehteä

Sekoita ainekset kattilassa, kiehauta ja anna kiehua keskilämmöllä 15 minuuttia. Jäähdytä. Kun sokerissa on selkeä sitruunaruohon maku, siivilöi mausteet pois ja pullota. Säilytä viileässä. 

Rooibostee

1 litra vettä
15 baarilusikallista rooibosteetä

Kiehauta vesi, lisää rooibos ja anna hautua noin 10 minuuttia. Tee saa mennä hieman "yli", jotta Punchiin saadaan paahtunutta makua. Siivilöi tee ja jäähdytä. 



Vegekesärullat
(noin 30kpl)

30 riisipaperiarkkia
1 paketti shiitakesieniä tai ruskeita herkkusieniä
seesamiöljyä
suolaa
2 porkkanaa
nippu kevätsipulia
nippu korianteria
2 avokadoa
lime
kuumaa vettä

Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi. Paahda kuumalla kuivalla pannulla molemmin puolin, lisää lopuksi tilkka seesamiöljyä ja suolaa. 
Leikkaa kuoritut porkkanat tulitikun mittaisiksi tikuiksi, hienonna kevätsipuli ja korianteri.
Kuori avokado ja poista kivi. Soseuta sauvasekoittimella tai purista siivilän läpi jotta saat hienoa sosetta. Lisää tilkka limemehua, jotta avokado ei tummu.  
Pehmennä yksi riisipaperiarkki kerrallaan kuumassa vedessä noin 10-15 sekunnin ajan. Nosta leikkuulaudalle. Laita täyte 1 kolmasosan päähän alareunasta: kaksi teelusikallista avokadopyrettä, porkkanatikkuja, paistettuja sienä, korianteria ja kevätsipulia. Nosta alareuna täytteen päälle, taita sivureunat keskelle ja rullaat tiukaksi paketiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Leikkaa rullat puoliksi ja nosta pystyyn tarjoiluastialle. Pursota päälle maapähkinädippiä (ohje kanavartaiden yhteydessä) ja koristele korianterin lehdellä.




Sitruunankuorella graavattua lohta, aasiakurkkuja ja wasabimajoneesia
(noin 40kpl)

Sitruunankuorella graavattu lohi
1kg lohifilettä, ruodot poistettuna
2 tl sokeria
3 rkl karkeaa merisuolaa
3 sitruunaa

Ripottele sokeri ja suola kalan pinnalle. Kuori sitruunat kuorimaveitsellä (käytä mehu vaikka Punchiin), asettele kuoret lohen päälle. Kääri kala voipaperiin ja sitten folioon. Laita kala esimerkiksi uunivuoassa jääkaappiin, aseta päälle paino ja annan graavautua yhden vuorokauden ajan. Poista sitruunankuoret ja leikkaa nahka irti. Leikkaa lohi puolen sentin siivuiksi.

Aasiakurkut
2 kurkkua
1 chili
1 valkosipulinkynsi
1,5dl miriniä

Pese kurkut ja leikkaa 0,5cm siivuiksi. Hienonna chili ja valkosipulinkynsi, sekoita mirinin kanssa. Marinoi kurkkuja chili-valkosipulimirinissä vähintään puoli tuntia. 

Wasabimajoneesi
3dl majoneesia
wasabitahnaa

Sekoita majoneesiin wasabitahnaa makusi mukaan. 


Asettele aasiakurkut tarjoiluastialle. Pursota kurkulle hieman wasabimajoneesia, lisää lohiviipale ja pursota pinnalle vielä wasabimajoneesia. 




Yakitori-kanavartaat ja maapähkinädippi

Ohje kanavartaisiin löytyy täältä!
Itse tein vartaat ilman purjoa, mutta lisäsin tuoretta kevätsipulia ja seesaminsiemeniä kypsien vartaiden pinnalle. Ota marinadista osa erilleen ennen marinointia paistamisen aikana valelua varten. Näin et valele kypsää kanaa raa'an kanan kanssa kosketuksissa olleella marinadilla!


Maapähkinädippi
(Kirjasta "Maailman keittiöitä - Thaimaa" - Thidavadee Camsong)

150g paahdettuja, suolattuja maapähkinöitä
3rkl öljyä
2rkl punaista currytahnaa
4dl kookosmaitoa
3rkl palmusokeria tai tummaa sokeria
1tl suolaa
3rkl riisietikkaa

Hienonna maapähkinät hyvin huhmaressa. Kuumenna öljy kattilassa ja kypsennä currytahnaa siinä vähän aikaa keskilämmöllä. Sekoita joukkoon kookosmaito ja keitä noin 1 min. Lisää maapähkinät, sokeri, suola ja etikka ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 min, niin että se sakenee. 




Inkivääri-kookosjuustokakku-kupposet
(noin 20kpl)

6dl kookoskermaa
2 rasiaa Tofutti Creamy Smooth -vegetuorejuustoa
reilu pala raastettua inkivääriä
noin 0,5dl sokeria
vaniljasokeria

Marinoitu ananas
1 tuore ananas
2 limeä
jauhettua neilikkaa
2 dl sokerilientä (1osa sokeria, 1 osa kuumaa vettä)

Lisäksi tarjoiluun:
kookoslastuja
murennettuja kaurakeksejä
pakastepuolukoita

Vaahdota jääkaappikylmä kookoskerma kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita kookoskerman joukkoon. Mausta tuoreella inkiväärillä, sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua

Pilko tuore ananas pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadi: raasta limen kuoret, purista limestä mehu ja sekoita sokeriliemen, limenkuoren ja neilikan kanssa. Annan ananaksen marinoitua vähintään puoli tuntia. 

Annostele tarjoilukuppeihin  inkivääri-kookosjuustokakkua, marinoitua ananasta, murennettuja kaurakeksejä, kookoslatuja ja pakastepuolukoita. 



tiistai 22. maaliskuuta 2016

Reykjavik Bar Summit: Day 4


Torstai-aamuna oli vuorossa Henrik Hammerin "Let's make some Gin!" - workshop. Geranium-ginin tislaaja oli hankkinut paikallisia raaka-aineita, mm. Islannissa kasvaneita katajanmarjoja, merilevää, koivunoksia, voikukkaa ja siankärsämöä, joista sitten tislaistiin Reykjavik Bar Summitin nimikkogini. Henrikin innostunut ote tekemiseensä tempasi mukaansa, ja lopullinen valmistunut tuotekin oli melko mainio. Tästä oli hyvä jatkaa kisapaikalle, jossa allekirjoittanut onneksi sai nostaa vain jalat pöydälle ja katsella muiden hikoilua baarin takana!



Vuorossa oli muun muassa Suomen toinen edustaja Liberty or Death. Muun muassa myrskylyhdyssä tarjoiltu cocktail sekä Skyriä hyödyntänyt islantilainen cocktail herättivät ihastusta, ja yleisö oli tikahtua Jeren kyyristyessä väli-Fernetiä nappaamaan Mikan jutellessa tuomareiden kanssa. 




Kisasuoritusten jälkeen siirryimme kaupungille pienimuotoiselle baarikierrokselle. Viime vuodelta paluun tehneet baarit pyörittivät pop upeja paikallisissa kuppiloissa, ja kävimme pienemmissä ryhmissä maistelemassa heidän sekoituksiaan. Ensimmäiseksi vuorossa oli norjalainen Raus, jonka baarimestarit ravistelivat juomia mm. Akvaviitista Public Housessa. 


Door 74 Hollannista oli vallannut Kitchen & Winen baarin. Tarjolla oli muun muassa viskisouria ananaksella ja loimuavalla rosmariinilla höystettynä. Samaiselta kadulta löytyi myös todiste siitä, että joku suomalainen oli aiemminkin käynyt paikalla!


Tanskalainen Ström piti majaansa Kol Skólavörðustígissä. Ravintola oli niin täynnä, että jouduimme nauttimaan drinkkimme ulkosalla, mutta eihän se menoa haitannut!



Reykjavik Bar Summitin päättäijäisiä vietettiin satamassa biletilaksi muokatussa varastorakennuksessa. Livemusan ja juomien jälkeen oli vuorossa diplomien jako. Liberty or Deathin pojat kapusivat lavalle ensimmäisenä, ja huomasivat kolme diplomia omassa kasassaan. Baarien nimiä pudoteltiin yksi kerrallaan, eikä A21stä kuulunut. 



Lopultä jäljellä oli kolme baaria: Holmens Kanaal, Little Red Door sekä A21. Urður Anna ilmoitti jäljellä olevan kisan kolme parasta. Olimme hämmästyksestä sekaisin, vaikka monet kisakumppanit olivat pitkin iltaa käyneet taputtamassa selkäämme ja kehumassa suoritustamme. Sydän hakkasi hullun lailla, kun huikean vedon tehnyt pariisilainen Little Red Door julkistettiin kolmanneksi. Seisoimme Holmens Kanaalin poikien kanssa käsikädessä ihan innoissaan siitä, että kaksi ensimmäistä sijaa menivät pohjoismaihin. Ja voi sitä huudon määrää, kun Holmens Kanaal julistettiin kakkoseksi ja valkeni, että voitto menee Helsinkiin! Palkinnon luovuttanut Anna nauroi jälkikäteen, miten aloimme juhlia jo ennen kuin nimeämme oli edes mainittu, mutta sen verran suuri lataus ja vaiva tähän kisaan oli nähty että kyllä voitto tuntui makealta!



Ensi vuonna sitten tapahtuman parasta pop upia rakentamaan. Reykjavik, me tapaamme vielä!



maanantai 21. maaliskuuta 2016

Reykjavik Bar Summit: Day 3


Keskiviikkona valkeni ensimmäinen kisapäivä. Edellinen ilta venyi niin myöhään, että aamun luento jäi väliin kisakamppeita pakkaillessa. Harmi sinänsä, sillä Berliinissä työskentelevän Tom Zyankalin presentaatio modernista alkemiasta olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen: jo luennon nimi "Merlin of Berlin" kertoo, että luvassa oli jotain erikoislaatuista! Kulkeuduimme kisapaikalle KEX hostelliin, jonka Gym og Tonic - baari oli varattu kilpailuja varten. Kisassa tuli valmistaa kolme juomaa. Islantilaisista paikallisista raaka-aineista valmistetun juoman alkoholit saimme tietää vasta paikanpäällä kun tislaamot maistattivat tuotteitaan aina koivulikööristä akvaviittiin. Signature cocktailin tuli kuvastaa baarin tyyliä, ja siitä valmistettiin myös yleisölle maistiaisannoksia varsinaisen presentaation jälkeen. Viimeisen juoman tuli ilmentää baarin omia paikallisia raaka-aineita. Nämä juomat tuli valmistaa 15 minuutissa samalla luoden oman baarin tunnelma pop up -baarin tyyliin.




Ensimmäisenä lavan ottivat haltuun New Orleansin ladyt Tiki Toltecasta. Jään rikkomisessa ei ollut näillä neitokaisilla ongelmia, ja yleisö kiemurtelikin naurusta presentaatiota seuratessaan. Köpenhaminalainen Holmens Kanaal oli puolestaan tuonut paikalle kontrabasson soittajan ja saksofonistin, pehmeän jazzin soidessa astuttiin ihan toisenlaiseen maailmaan. Pojat kutsuivat tuomarit baariin istumaan, ja Roy lausui aika ajoin runoja Viktorin sekoitellessa juomia. Tämän presentaation jälkeen alkoi todella jännittää, ollaankohan me tehty ollenkaan tarpeeksi!



Astelimme lavalle neljänsinä. Jo misavaiheessa monet olivat käyneet ihmettelemässä pöydältämme löytyvää koivunoksaa, sammalta, kanttarelleja ja kuksia, ja muiden kisasuorituksia seuratessa totesimme meidän settimme olevan todella erilainen muihin verrattuna. 


"Hyvää iltaa naiset ja herrat! Minä olen Laura Nissinen, tässä on Patrick Seppä, ja me tulemme Suomesta, Helsingistä, A21 Decadesistä!" aloitin presentaatiomme suomen kielellä. Yleisön ilmeet olivat kyllä näkemisen arvoiset, kun kukaan ei ymmärtänyt sanaakin puheestani! Patrickin vaihtaessa puheen lontoonkielelle ja kertoessa baarimme konseptissa, jaoin tuomaristolle cocktail-menumme sekä kisajuomista valmistamamme postikortit, joista selvisi inspiraatio drinkkien takana sekä käytetyt raaka-aineet. 


Ensimmäinen juomistamme oli paikallisten raaka-aineiden cocktail, Isokari Sour. Alusta lähtien oli selvä, että halusimme käyttää tyrnimarjaa juomassamme. Makumaailma rakentuikin Suomen rannikon raaka-aineiden ympärille: alkoholiksi valikoitui ansaitusti Napue-gin tuomaan rukiista selkärankaa, oloroso-sherry tasapainottamaan makuja, tyrni-pyree tuomaan hapokkuutta ja hedelmäisyyttä, kanelisokeri mausteeksi ja vivahteeksi, kanttarelliliemi lisäämään umamia ja modernia fiilistä. Cocktailia hiottiin balanssiin monta viikkoa, ja se todella kannatti. Isokari Sour tarjoiltiin pikkelöityjen kanttarellien ja syötävän hiekan kera rannikon maisemasta: rantakiviä, koivunrunkoa, onkikohoja, tuoreita tyrnimarjoja. 



Signature cocktailiksi valikoitui uuden konseptimme mukaisesti twisti klassikosta, Sex in the Forest. Metsäinen versio Sex on the Beachistä valmistui Monkey 47 -ginistä, timjami- ja seljankukkalikööristä, karpaloteestä, mustikkapyreestä, kardemummasokerista ja sitruunasta. Kuksasta sammalpedillä tarjoiltu drinkki herätti kovasti hykertelyä ja naurunpurskahduksia yleisössä, varsinkin kun mainitsimme tekevämme vain yhden annoksen jaettavaksi koska "tarvitaanhan seksiinkin kaksi"! Itseään ei saa ottaa liian vakavasti!


Islantilaisen cocktailimme teemaksi valikoitui "selviytymispakkaus Islannin talveen". Valitsimme paikallisista alkoholeista akvaviitin, sillä sen voimalla matkasivat viikingitkin ympäri maailman meriä. Karpalobitterit toivat sekoitukseen "antioksidantteja" ja vatsaystävällisyyttä, kardemummasokeri lämmittävää kotoisuutta, sherry muiston Islannin ja Espanjan kauppasuhteista läpi Islannin sekavan alkoholipoliittisen historian, ja ruissuola rukiin kuituja ja riittoisaa kylläisyyttä. 




Kisaamisen jälkeen piipahdimme hotellille vaatteiden vaihtoon ja sieltä Harpaan, paikalliseen kulttuuri- ja oopperakeskukseen. Illan ohjelmassa oli luvassa Battle of the Continents, Euroopan ja Amerikan välinen baaritaisto. Olimme edellisenä päivänä suunnitelleet kuusi erilaista cocktailia paikallisista alkoholeista, ja näitä  ravistelimme paikallisille vieraille. Euroopan pojat ottivat hyvän lähdön sillä välin kun Suomen tiimi vielä maiskutteli Smörre Brödejä, ja pidimme johtomme loppuun saakka. Battle of the Continentsin voitto siis tällä kertaa Eurooppaan!





keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Reykjavik Bar Summit: Day 2


Tiistai valkeni aurinkoisena, toisilla väsyneempänä kuin toisilla. Aamupalan jälkeen uninen baarimestarijoukko vaelsi kuuntelemaan ensimmäistä luentoa: The flick of the wrist, the art of the Throw - Dan Priseman. Esimerkiksi NOLA - baarissa Lontoossa työskennellyt herrasmies on nykyisin Four Roses Bourbonin Euroopan Brand Ambassador, ja kirjoittaa parhaillaan kirjaa juomien Throwaamisesta. 

Läpi käytiin niin sulaveden, jäähdytyksen kuin ilmaantumisen eroavaisuudet ravistuksen, hämmennyksen ja throwaamisen välillä. Tutustuimme throwaus-tekniikoihin sekä historiaan: miten kreikkalaiset kaatoivat viiniä amphoroista, mikä on kiinalaisen Long Pot Tea:n syntytarina, miten valmistetaan Malesian kansallisjuoma Teh Tarik?



Dan Prisemanin luennon jälkeen oli aika ensimmäisen haasteen: Boxing Gloves! Kilpailua johti Jan Warren New Yorkista. Tarkoituksena oli valmistaa kolmessa minuutissa Brooklyn Ginistä Sour nyrkkeilyhanskat kädessä Eye of the Tigerin soidessa. Liberty or Deathin pojat pääsivät taistelemaan ensimmäisenä, ja totesivat nopeasti ettei kananmunan erottelu souria varten ole kovinkaan helppoa nyrkkeilyhanskat kädessä! Haasteesta kuitenkin selvittiin kunnialla, vaikka sour olikin loppujen lopuksi lähempänä flippiä : )





Hauskaa pidettiin ja poskiin koskikin nauramisesta haasteen jälkeen! A21sen tiimistä hanskat käteensä veti Patrick, kun allekirjoittanut toimi assistenttina, koristeen  tekijänä ja kannustajana. Munia taisi kulua kuusi kappaletta ennen erottelun onnistumista, islantilaiset kanat ovat selkeästi kovasti onnellisia kun munien kuoret ovat niin hentoja! Lopulta kennosta löytyi ruskea muna, joka ei räsähtänyt heti rikki pienimmästä hipaisusta. Patrick ojensi showmiehen tavoin valmiin juoman tuomareille servettipinkan päälle, ja valmistuimme haasteesta ajallaan oikein maukkaan sourin kera. 




Voitto meni kuitenkin tasapisteisiin päätyneelle Holmens Kanaalille ja La Chinelle, jotka kuulemma työskentelivät kuin eivät olisi hanskoja kädessään pitäneetkään! Nämä baarit lähtivätkin kahden pisteen etumatkalla kohti seuraavia kisoja. 



Nyrkkeilyhanskat tiskiin lyötyämme siirryimme kuuntelemaan seuraavaa luentoa: First, Do no Harm! Infuusioiden, siirappien ja tuntemattomien botanicaalien vaaroista meille kertoi Avery Glasser Bittermens Spiritsiltä. Tiesitkö, että rasvapesusta alkoholiin jää pieniä rasvamolekyylejä, jotka kulkeutuvat myös kahvisuodattimen läpi ja härskiintyvät huoneenlämmössä? Ethän säilytä pekoniakaan keittiönpöydällä, miksi siis pekonirasvalla pesty bourbon nököttää baaritiskillä eikä kylmässä? Entä tupakalla infuusioitu gini, otitko huomioon että alkoholi liuottaa nikotiinia tupakasta irtoavia makuaineita nopeammin, jopa vaarallisia määriä? Ymmärrämmekö tarpeeksi käyttämiämme kasveja?


Tietoiskun jälkeen pakkauduimme bussiin ja suuntasimme yllätysretkelle. Mukaan tuli pakata uima-asu ja lämpimät vaatteet, joten arvailu kohdistui kuumiin lähteisiin ja jäätiköllä patikointiin. Matkalla maistelimme paikallista Brenniviniä ja kuulimme Islannin erikoisesta historiasta mitä alkoholiin tulee. Suomen vaiheet viinan kanssa alkoivat kuulostaa ihan latteilta näiden tarinoiden jälkeen!




Kohteeseemme päästyämme siirryimme bussista entisiin Naton rakettirekkoihin, ja suuntasimme Langjökull Glacierille. Irlannista kotoisin ollut oppaamme ohjeisti meitä jäätikön sisään vievissä tunneleissa käyttäytymiseen. Maisema auringonlaskuineen oli kuin suoraan jostain tieteiselokuvasta!






Tunneleissa patikoinnin jälkeen siirryimme lämmittelemään kuumiin altaisiin. Revontuletkin pilkahtivat taivaalla kuin tilauksesta! Petiin olisi jo tehnyt mieli, mutta luvassa oli vielä neljän ruokalajin illallinen. Kun kotimatkaankin kului vielä reilut kaksi tuntia, venyi ilta reilusti keskiviikon puolelle. Seuraavana päivänä oli ensimmäinen kisapäivä edessä!