Keskiviikkona valkeni ensimmäinen kisapäivä. Edellinen ilta venyi niin myöhään, että aamun luento jäi väliin kisakamppeita pakkaillessa. Harmi sinänsä, sillä Berliinissä työskentelevän Tom Zyankalin presentaatio modernista alkemiasta olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen: jo luennon nimi "Merlin of Berlin" kertoo, että luvassa oli jotain erikoislaatuista! Kulkeuduimme kisapaikalle KEX hostelliin, jonka Gym og Tonic - baari oli varattu kilpailuja varten. Kisassa tuli valmistaa kolme juomaa. Islantilaisista paikallisista raaka-aineista valmistetun juoman alkoholit saimme tietää vasta paikanpäällä kun tislaamot maistattivat tuotteitaan aina koivulikööristä akvaviittiin. Signature cocktailin tuli kuvastaa baarin tyyliä, ja siitä valmistettiin myös yleisölle maistiaisannoksia varsinaisen presentaation jälkeen. Viimeisen juoman tuli ilmentää baarin omia paikallisia raaka-aineita. Nämä juomat tuli valmistaa 15 minuutissa samalla luoden oman baarin tunnelma pop up -baarin tyyliin.
Ensimmäisenä lavan ottivat haltuun New Orleansin ladyt Tiki Toltecasta. Jään rikkomisessa ei ollut näillä neitokaisilla ongelmia, ja yleisö kiemurtelikin naurusta presentaatiota seuratessaan. Köpenhaminalainen Holmens Kanaal oli puolestaan tuonut paikalle kontrabasson soittajan ja saksofonistin, pehmeän jazzin soidessa astuttiin ihan toisenlaiseen maailmaan. Pojat kutsuivat tuomarit baariin istumaan, ja Roy lausui aika ajoin runoja Viktorin sekoitellessa juomia. Tämän presentaation jälkeen alkoi todella jännittää, ollaankohan me tehty ollenkaan tarpeeksi!
Astelimme lavalle neljänsinä. Jo misavaiheessa monet olivat käyneet ihmettelemässä pöydältämme löytyvää koivunoksaa, sammalta, kanttarelleja ja kuksia, ja muiden kisasuorituksia seuratessa totesimme meidän settimme olevan todella erilainen muihin verrattuna.
"Hyvää iltaa naiset ja herrat! Minä olen Laura Nissinen, tässä on Patrick Seppä, ja me tulemme Suomesta, Helsingistä, A21 Decadesistä!" aloitin presentaatiomme suomen kielellä. Yleisön ilmeet olivat kyllä näkemisen arvoiset, kun kukaan ei ymmärtänyt sanaakin puheestani! Patrickin vaihtaessa puheen lontoonkielelle ja kertoessa baarimme konseptissa, jaoin tuomaristolle cocktail-menumme sekä kisajuomista valmistamamme postikortit, joista selvisi inspiraatio drinkkien takana sekä käytetyt raaka-aineet.
Ensimmäinen juomistamme oli paikallisten raaka-aineiden cocktail, Isokari Sour. Alusta lähtien oli selvä, että halusimme käyttää tyrnimarjaa juomassamme. Makumaailma rakentuikin Suomen rannikon raaka-aineiden ympärille: alkoholiksi valikoitui ansaitusti Napue-gin tuomaan rukiista selkärankaa, oloroso-sherry tasapainottamaan makuja, tyrni-pyree tuomaan hapokkuutta ja hedelmäisyyttä, kanelisokeri mausteeksi ja vivahteeksi, kanttarelliliemi lisäämään umamia ja modernia fiilistä. Cocktailia hiottiin balanssiin monta viikkoa, ja se todella kannatti. Isokari Sour tarjoiltiin pikkelöityjen kanttarellien ja syötävän hiekan kera rannikon maisemasta: rantakiviä, koivunrunkoa, onkikohoja, tuoreita tyrnimarjoja.
Signature cocktailiksi valikoitui uuden konseptimme mukaisesti twisti klassikosta, Sex in the Forest. Metsäinen versio Sex on the Beachistä valmistui Monkey 47 -ginistä, timjami- ja seljankukkalikööristä, karpaloteestä, mustikkapyreestä, kardemummasokerista ja sitruunasta. Kuksasta sammalpedillä tarjoiltu drinkki herätti kovasti hykertelyä ja naurunpurskahduksia yleisössä, varsinkin kun mainitsimme tekevämme vain yhden annoksen jaettavaksi koska "tarvitaanhan seksiinkin kaksi"! Itseään ei saa ottaa liian vakavasti!
Islantilaisen cocktailimme teemaksi valikoitui "selviytymispakkaus Islannin talveen". Valitsimme paikallisista alkoholeista akvaviitin, sillä sen voimalla matkasivat viikingitkin ympäri maailman meriä. Karpalobitterit toivat sekoitukseen "antioksidantteja" ja vatsaystävällisyyttä, kardemummasokeri lämmittävää kotoisuutta, sherry muiston Islannin ja Espanjan kauppasuhteista läpi Islannin sekavan alkoholipoliittisen historian, ja ruissuola rukiin kuituja ja riittoisaa kylläisyyttä.
Kisaamisen jälkeen piipahdimme hotellille vaatteiden vaihtoon ja sieltä Harpaan, paikalliseen kulttuuri- ja oopperakeskukseen. Illan ohjelmassa oli luvassa Battle of the Continents, Euroopan ja Amerikan välinen baaritaisto. Olimme edellisenä päivänä suunnitelleet kuusi erilaista cocktailia paikallisista alkoholeista, ja näitä ravistelimme paikallisille vieraille. Euroopan pojat ottivat hyvän lähdön sillä välin kun Suomen tiimi vielä maiskutteli Smörre Brödejä, ja pidimme johtomme loppuun saakka. Battle of the Continentsin voitto siis tällä kertaa Eurooppaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti