lauantai 23. huhtikuuta 2016

Helsinki Coffee Festival 2016 ja Jameson Coffee Cup


Tänä viikonloppuna Ruoholahdessa tapahtuu, kun Kaapelitehtaalle kokoontuvat kahvilat, paahtajat, laitevalmistajat ja kahvikansan kerma Helsinki Coffee Festivalin muodossa. Suomalaiset juovat keskimäärin 156 litraa kahvia vuodessa, joten tämä musta kulta on selkeästi lähellä pohjoisen kansan sydäntä. Perjantaina vietettiin ammattilaispäivää, ja tänään ovet avataan kaikelle kansalle. Tapahtumapäivät on jaettu aamupäivä- ja iltapäiväsessioihin, joihin voi ostaa erikseen lippuja jos tuntuu että koko päivän koko päivän jatkuva kahvinlipittely nostaa kofeiinitasot liian tappiin. 





Maistiaisten lisäksi tarjolla on tuhti paketti erilaisia luentoja useammalla lavalla niin ylä- kuin alakerrassa. Tietoa on muun muassa trendikkäästä Cold Brewstä, tumma- ja vaaleapaahtoisen kahvin eroista, kahvin vaikutuksesta urheilijan arkeen ja niin edelleen. Jos nälkä yllättää kesken kahvittelun, on festareille ajettu myös ruokakärry poikineen. 




Niin ja jos kahvin joukkoon kaipaa jotain, väkevämpää, löytyy yläkerrasta Jamesonin baari Irkkukahveineen ja hopteilseineen. Festareilla käydään myös useita kilpailuja, joista itse pääsin osallistumaan Jameson Coffee Cup -kilpailuun.Tässä skabassa etsittiin modernia versioita Irish Coffeesta. Kahvin ja viskin tuli olla tähtiroolissa, ja innovatiivisuudesta ropisi reilusti pisteitä. Cocktailinsa sai valmistaa joko kuumana ja kylmänä, ja erilaisia versioita nähtiinkin laidasta laitaan. Kilpailussa mukana olivat:
Matias Parkkinen - Bronda
Markus Hynninen - Steam Hellsinki
Jenna Mansikka - Shaker Helsinki
Laura Nissinen - A21 Decades
Jona Lehtinen - Langvik
Tuomas Roitto - Shaker Helsinki
Nouk Vály - Navy Jerry's 
Moona Janhunen - A21 Decades

Jesse James Teerenmaa - Grotesk 




Backstagella jännittivät niin kilpailuissa kokemusta jo hakeneet tekijät kuin keltanokatkin. Meiltä Annankadulta kisaamassa oli allekirjoittaneen lisäksi Moona, joka oli kisaamassa ensimmäistä kertaa. 






Tuomaristosta löytyi niin cocktail-asiantuntemusta Timo Siitosen muodossa, kahvi-expertti Kaffa Roasterylta kuin viski-osaamista Pernod Ricardin puolesta. Erityisesti juoman balanssia painotettiin, samoin innovatiivista otetta.




Kisa käytiin kolmessa osassa: lavalla oli kerralla kolme kilpailijaa, jotka porrastetuilla lähdöillä valmistivat juomansa tuomaristolle. Longvikin Jonan juoma oli toinen kisan kahdesta kuumasta drinkistä. Hän käytti cocktailiinsa French Pressillä valmistettua kahvia. Shakerin Tuomas puolestaan ravisti juomansa kylmäksi ja tarjoili sen jalattomasta cocktail-lasista. 





Omaan cocktailiini hain paljon suomalaisia makuja. Pullakahvit ovat suomalaisille melkein pyhä juttu, joten yhdistin drinkkiini korvapuustista tuttua kanelia, Fifty/Sixty-kahvin läpi suodatettua Jamesonin Black Barrel-viskiä, salmiakkisokeria sekä vaniljalla maustettua piimävaahtoa. Koko komeuden kruunasi pullaviipale juoman koristeena. Näistä aineksista syntyy Fifty Shades of Black. 



Jamesonin tuore Brand Ambassador Daniel O'Shea oli tsemppaamassa kisaajia lavalla ja jeesaamassa kun apua tarvittiin. A21 Decadesin Moona oli yhdistänyt juomaansa oliiviöljyllä pestyä ja kahvin läpi suodatettua Jamesonin Black Barrelliä, tyrnihilloa ja kardemummasokeria. Täyteläinen juoma sai kultareunaisen kahvikuppinsa koristeeksi kahvipapuja ja tyrnimarjoja. Hyvä Moona!





Shakerin Jenna oli valmistanut juomaansa varten karpalo-inkiväärishrubin, joka teki cocktailista raikkaan ja hapokkaan. Shrubin valmistuksesta ylijääneet karpalot hän oli kuivattanut crubleksi keksimurun kera, arvostettavaa kierrätystä ja hyvänmakuinen ja -näköinen lopputulos!





Jesse Groteskista meinasi jäädä kisasta rannalle, kun tyyppiä ei näkynyt missään! Lopulta Jesse saatiin puhelimitse kiinni ja kävi ilmi hänen luulleen kilpailun olevan vasta sunnuntaina! Onneksi hän kerkesi ajoissa paikalle, sillä raparperi-cordial yhdistettynä kahviin, Jamesonin viskiin ja jugurtti-vaahtoon oli herättänyt juomana jo etukäteen uteliaita kysymyksiä. 




Tuomarit vetäytyivät tekemään päätöstään. Yhdeksästä kisaajasta valittiin kolme finalistia, jotka jatkaisivat kisan seuraavaan vaiheeseen: sunnuntaina pidettävään finaaliin. Kolme parasta kisassa olivat:
Laura Nissinen, A21 Decades
Matias Parkkinen, Bronda
Jenna Mansikka, Shaker



Jamesonin baari palvelee Helsinki Coffee Festivalilla siis koko viikon, ja Jameson Coffee Cupin finaali pidetään meillä Annankadulla sunnuntai-iltana. Tervetuloa tsemppaamaan ja fiilistelemään!

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kirjahyllyllä: Wild Cocktails from the Midnight Apothecary


Vaikka taivasta peittääkin tänään harmaa pilvipeitto eikä kesästä ole tietoakaan, ovat Neiti Baarimestarin ajatukset suuntautuneet jo kevääseen ja kukkaan puhkeavaan luontoon. Kevään ensimmäiset metsäretket on jo tehty, ja ennen sitä inspiraatiota on haettu muun muassa tästä kirjasta. 


Lottie Muir on pop-up baari "The Midnight Apothecaryn" takana oleva neitokainen, joka perusti vuonna 2012 Kaakkois-Lontoosta löytyneeseen hylättyyn kattopuutarhaan yhteisöpuutarhan yrtteineen, kukkineen ja kasviksineen. Itse pop-up baari sai alkunsa Museums at Night -tapahtumasta, johon Lottie Muir osallistui puutarhoineen. Muun muassa Worlds Best Bars- sivustolla noteerattu projekti on näkynyt myös niin Financial Timesissa, the Telegraphissa, Jamie Oliver's Drinks Tubessa kuin muissakin julkaisuissa. 


Wild Cocktails käsittelee itsekasvatetuista ja villeistä raaka-aineista valmistettuja juomia. Kirjan alkuun on koottu tietopaketti baarityöskentelyyn tarvittavista alkoholeista, muista raaka-aineista ja välineistä, sekä tietoa erilaisista infuusiotekniikoista. Seuraavan osion nimi on Cocktail Elements. Tästä osiosta löytyy reseptejä erilaisiin alkoholi-infuusioihin, siirappeihin, bittereihin ja happoihin, jaoteltuna cocktaileista löytyvien elementtien mukaan. Varsinaiset cocktail-reseptit on jaettu Garden Cocktails, Foraged Cocktails ja Mocktails and Restorative Cocktails - teemojen alle. Itse ainakin suuntaan vanhempien puutarhaan heti syreenin kukkiessa jotta saan syreeni-sokerin porisemaan, eikä itsetehty seljankukkaliköörikään olisi huono lisä repertuaariin. Midnight Apothecarysta löytyy tietoa täältä. Ja kirjan voit hommata esimerkiksi Suomalaisesta Kirjakaupasta!


torstai 14. huhtikuuta 2016

Klassikko twistattuna: Pohjolan Leidi



Suomalainen metsä on minulle loputon inspiraation lähde ja energiavarasto, jossa tulee valitettavasti omaa saamattomuutta käytyä aivan liian harvoin. Raukea sunnuntaipäivä ja aurinko ajoivat kuitenkin pihalle ja kävelylenkki Leppävaarassa suuntautui kuin vahingossa metsään, jonka olemassaolosta en ollut tiennytkään. Mitä kauemmaksi tieltä metsän siimekseen vaelsin, sen rauhallisemmaksi kävi mieleni, hartiat valahtivat jatkuvasta jännitystilastaan ja kasvoille hiipi höpsähtänyt hymy. Viimeistään vanhaa kelohonkaa halatessani oli arjen pölyt pyyhitty mielestä. Tuulentuiverruksessa kaatuneesta koivunrungosta törrötti kerälle kiertynyt palanen sammaloitunutta kaarnaa, ja sen mukaan napattuani päätin vihdoin ottaa Reykjavikin reissulta mukaan tarttuneen koivulikööripullon ja ruveta rakentamaan siitä cocktailia. 


Pohjolan Leidi

3cl Koskue gin
3cl Björk -koivulikööri
2cl sitruunamehu
1 baarilusikallinen sokeriliemi (1:1)
valkuainen
sitruunankuori koristeluun

Sekoita raaka-aineet cocktail-shakerissa. Kuivaravista juoma ilman jäitä, jotta saat valkuaisen vaahtoamaan. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi cocktaillasiin, koristele sitruunankuorella. 


Sokerin määrä reseptissä saattaa näyttää  suurelta, mutta sekä Björkistä että Koskuesta löytyy puumaisuutta ja tanniinisuutta, jotka leikkaavat juoman makeutta. Björk-likööriin tutustuin itse asiassa jo vuosi sitten Ylläksellä, kun pääsin maistamaan Bar Kaapissa ollutta näytekappaletta. Innostuin tuotteesta jo silloin, ja yritin metsästää sitä Suomen markkinoilta mutta turhaan. Riemu olikin suuri kun bongasin saman pullon Reykjavik Bar Summitin kisatapahtumasta Foss Distilleryn maistiaispisteeltä. Liköörissä käytetään sekä koivunlehtiä, koivusiirappia että koivunoksia, mistä syntyy monipuolinen makumaailma. Tuoksu vie samantien kesäisen saunan lauteille ja koivuvihdan läiskeeseen!

Koskue jatkaa samaa puumaista linjaa kuin Björk, ja tuo juomaan lisävivahteita. 3 kuukauden tammikypsytys tuo giniin tanniinisen maun lisäksi upean kultaisen värin. Koskuessa on käytetty mm. appelsiininkuorta ja mustapippuria, ja tästä valmistuu myös huikean hyvä Martinez!


maanantai 11. huhtikuuta 2016

How to do: White Lady


White Lady on cocktail, joka kuuluu omiin suosikkeihini. Ginin, Cointreaun ja sitruksen yhdistelmä valkuaisen aateloimalla silkkisellä tekstuurilla vain toimii! Lisäksi tämä juoma mukautuu valitun ginin myötä erilaisiin ulottuvuuksiin: klassisimmillaan cocktail on sitruksisen London Dryn kera, mutta esimerkiksi parfyyminen G'Vine tuo siihen kukkaisuutta kun taas esimerkiksi aasialaisittain maustettu Opihr nostaa esiin mausteisia sävyjä. 

White Ladyn on kehittänyt Harry McElhone vuonna 1919 Lontoon Ciro's Clubilla työskennellessään. Hän käytti juomaan tuolloin cointreauta, creme de mentheä sekä sitruunaa. Ostettuaan oman baarin vuonna 1923 (Harry's New York Bar Pariisissa) hän muokkasi reseptiään vaihtamalla piparminttuisen creme de menthen kuivempaan giniin. Juoma alkoi saavuttaa suosiota, ja sen resepti julkaistiin Savoy Cocktail Bookissa vuonna 1930 Harry Craddockin toimesta. Aikaisemmissa resepteissä giniä ja cointreauta oli ollut saman verran, mutta tähän versioon ginin määrää nostettiin jolloin juoma muuttui kuivemmaksi ja modernimpaan makuun sopivaksi.




White Lady

3cl London dry -tyyppistä giniä
1cl Cointreauta
2cl sitruunamehua
1 baarilusikallinen sokerilientä
valkuainen
sitruunankuori koristeeksi

Sekoita raaka-aineet cocktail-shakerissa. Kuivaravista juoma ilman jäitä, jotta saat valkuaisen vaahtoamaan. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi coupe - tai cocktail-lasiin. Purista pinnalle sitruunankuoren eteeriset öljyt ja koristele juoma kuorella. 



perjantai 8. huhtikuuta 2016

Helsinki Cocktail Competition 2016


Viime tiistaina Helsingissä päivänvalon näki uusi cocktailkilpailu: Son of a Punchin järjestämä Helsinki Cocktail Competition. Kisassa etsittiin nimikko-cocktailia kauniille kaupungillemme 11 cocktailbaarin voimin. Tarkoituksena oli löytää drinkki, joka tiivistää kaupungin olemuksen nestemäiseen muotoon!




Kisaajat kerääntyivät Ravintola Teatteriin sateisena huhtikuun päivänä. Jännitys oli käsinkosketeltavaa kilpailun backstagena toimineella Klubilla, jossa jalat vipattivat hermostuneena ja hymyt olivat kireitä. 



Kuuden kieppeillä Teatteribaariin alkoi kerääntyä kiinnostunutta yleisöä seuraamaan kilpailua. Kisaa juontamaan oli kutsuttu improryhmä Kolinan Ernest Lawson eli Erkku. Hattuun kootut kisailijoiden nimet nousivat esiin yksi kerrallaan ja kukin pääsi vuorollaan Erkun hiillostettavaksi parrasvaloihin. 





Farangin Samu oli hakenut inspiraatiota juomaansa liikennevaloista. Sami Books&Antiquesista puolestaan veikkasi voittokortikseen valloittavaa persoonaansa! Omalle kohdalleni osui numero kolme, mikä oli mieluinen paikka kisaa varten. 



Jos kisaajia oli monta niin oli myös tuomareita! 10 hengen tuomaristo koostui arvovaltaisista maistelijoista. Altia Akatemian Mikael Karttunen toivoi Helsinki Cocktaililta "kotimaista näkökulmaa kansainvälisellä otteella."  Mukana oli myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen, jonka mukaan "Helsinki Cocktail Competition on erinomainen aloite, joka nostaa esille kaupunkimme huippuosaajia ja heidän luovuuttaan". Viskiosaamista tuomaristossa edusti Jarkko Nikkanen, Edringtonin viskilähettiläs. Hän toivoi cocktaililta " Jotakin elämänmakuista ja tuhtia".


Interbrandsin Portfolio Manager Juho Lokka puolestaan uskoi "Helsingin saavan upean nimikkococktailin, josta voimme kaikki olla ylpeitä". Michael Grönfors, Beverage Partners Finlandin Brand Manager kertoi "arvostavansa kokonaisuutta, jossa miljöö, tarina ja itse cocktail ovat tasapainoisessa suhteessa toisiinsa". Naisenergiaa tuomaristossa edusti White Trash Disease -blogia pitävä Natalia Tolmatsova, joka odotti Helsinki Cocktail Competition -kilpailulta paljon wau-henkisiä onnistumisia. Henri-Henu Lahti edusti tuomaristossa Diageo Reserveä. 


Bacardi-Martinilta tuomaristossa oli mukana Tommi Hintikka, Regional Account Manager.  Pekka Välitalo, Pernod Ricardin tuore Brand Ambassador peräänkuulutti makuja, jotka jäisivät mieleen heti ensimmäisestä kulauksesta.  Viimeisenä muttei vähäisimpänä tuomaristossa istui Teemu Leminen, Helsingin Sanomien toimittaja, joka toivoi cocktailiin Linnanmäen puisen vuoristoradan tuoksua, viileää merituulta sekä Kallion rouheutta. 


Lähdin kisapaikalle epähuomiossa lataamatta kameran akkua, ja punainen valo alkoikin vilkkua kovin aikaisin. En siis saanut kuvattua kaikkia kisasuorituksia, joten tänään kuvamateriaalia on vain omasta vedostani.


Idea A21 Decadesin Helsinki Cocktailiin syntyi kahdesta lähteestä: Helsinkiläisestä designista ja kaupunkia täplittävistä siirtolapuutarhoista. 1951 Helsingissä perustettu Marimekko on tunnettu paitsi unikoistaan ja raitapaidoistaan, myös 80-luvulla syntyneestä Kivi-kynttilälyhdystä kuin 2010-luvulla suunnitellusta Sukat makkaralla -lasisarjasta. Tästä laajasta porfoliosta inspiraation lähteeksi valikoitui Marja Louekarin piirtämä "Siirtolapuutarha"-kulho, jonka leikkisä kuosi vie samantien muistot kesäiseen Kumpulaan tai Vallilaan.



Siirtolapuutarhoja Helsingissä on yhteensä 9. Pääkaupungissa sijaitsee niin maan suurin (Pakilan siirtolapuutarha, 320 palstaa), kuin maan vanhin alkuperäispaikallaan sijaitseva siirtolapuutarha (Ruskeasuon siirtolapuutarha, 1918). Palstoja täplittävät eriväriset mökit, huumaava kukkien tuoksu, mehiläisten pörinä ja yrttien aromi jos mikä, ovat Helsinkiä parhaimmillaan.


Juomaan halusimme yhdistää makuja, joita Siirtolapuutarhoista löytyy: rönsyilevää minttua, makeita herneitä, hunajalla ja sitruunalla ryyditettyä jääteetä, ehkä hömpsy mummon ruoan päälle nauttimaa yrttilikööriä.



Inspiraatiota juomiin oli haettu mitä erilaisimmista lähteistä: Ravintola Teatterin Matias oli ottanut juomansa kantavaksi mauksi Helsingin nimikkokasvin, vaahteran. Gaijinin Anna-Kaisa puolestaan oli ammentanut ideoita Eirasta ja ystävänsä mummon Stadilaisesta eleganssista. 


Kisa oli ohi kymmenen aikaan, ja alkoi piinaava odotus. Tuomaristo vetäytyi laskemaan pisteitään ja päättämään voittajan. 



Päätös oli kuulemma vaativa, niin paljon erilaisia versioita Helsingistä oli saatu maistella. Yksi oli kuitenkin yli muiden. Helsingin kaupunginjohtajan pidellessä pokaalia Mikael Karttunen julisti voittajan: Daniel Woodward, Ravintola Pastor!



Daniel oli hakenut cocktailiinsa inspiraatiota muumeista ja Helsingin kesäisistä mauista. 

Helsinki Cocktail 2016

3 cl Bloom Gin 1 cl Parfait Amour 3 cl sitruuna 1,5 cl sokeriliemi 2 cl valkuainen 4 basilikanlehteä

Sekoita raaka-aineet cocktail-shakerissa. Kuivaravista, lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi hillopurkkiin, täytä jäillä ja koristele basilikalla, sitruunankuorella ja syötävällä kukalla.