keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

American Bar - klassikko Kalevankadulla

Tulen esittelemään aika ajoin tutustumisen arvoisia baareja ja ravintoloita niin kotimaan kamaralta kuin ulkomailtakin. 
Aloitetaan kuppiloiden puolelta sieltä mistä itselläni kaikki lähti, Hotelli Tornin American Barista.


Helsingin ensimmäinen pilvenpiirtäjä, Hotelli Torni, sai alkunsa 1928, kun nopeasti kasvava pääkaupunki tarvitsi lisää ravintoloita ja hotelleja Kieltolaista huolimatta. Useiden kaupungin johdon välisten riitojen, erimielisyyksien ja sakkojen jälkeen Tornin ovet avautuivat 19. maaliskuuta 1931. 14-kerroksinen rakennus oli ensimmäinen täysin sähköistetty hotelli Helsingissä. 


Talvisodan aikana Torni toimi kansainvälisten toimittajien tukikohtana. Ikkunoita vahvistettiin ja pommisuoja rakennettiin. Jatkosotaan mennessä nuoren hotellin toiminta osoittautui mahdottomaksi. Valvontakomissio valloitti hotellin vuosiksi 1944-47 ja rakennus muuttuikin Helsinkiläisten silmissä ylväästä pilvenpiirtäjästä vieraan vallan symboliksi. Venäläisten lähdettyä syksyllä 1947 koko rakennnus oli siivottomassa kunnossa ja vaati mittavan remontin ennen uudelleen avausta.



American Bar avattiin vuonna 1960 ja se toimi alkujaan nykyisen Vastaanoton tiloissa ensimmäisessä kerroksessa. Baaritiskin oli oltava puoliympyrän mallinen ja tuolien sen ympärillä. ”American Bar” -tyylisuuntauksena syntyi Kieltolain aikaan, kun vailla työtä jääneet amerikkalaiset baarimestarit lähtivät Eurooppaan ja perustivat kotimaansa tyylisiä kuppiloita uusiin kotikaupunkeihinsa. Sisustuksellisesti näissä paikoissa oli paljon peilipintaa ja kaarevat baaritiskit, ja niissä tarjoiltiin huolella sekoitettuja juomia. Niimpä nykyiset American Barit kuvastavatkin 1920-luvun Yhdysvaltoja eivätkä nykypäivän stereotypiaa amerikkalaisuudesta. 



Nykyisin American Bar toimii hotellin pohjakerroksessa Kalevankadun puolella. Cocktaileihin, samppanjoihin ja viineihin erikoistuneessa baarissa vannotaan ns. olohuonekonseptin nimeen, jossa asiakas otetaan vastaan vieraana kuin omaan olohuoneeseen saapuessa. Pöytiin tarjoilu ja aito kiinnostus asiakkaan tarpeista on aina leimannut American Barin palvelua. Siksi sinne palataankin kerta toisensa jälkeen, vaikka hintataso onkin korkeampi kuin muissa samantasoisissa cocktail-baareissa. 

American Barissa valmistetaan klassikkojuomat taidolla, joten Old Fashioned, Manhattan ja Dry Martini ovat hyviä valintoja. Kysy myös pullokypsytettyjä cocktaileja, jotka tarjoillaan kauniin kirkkaalla jääpallolla. Jos pidät samppanjasta ja tilaat pullollisen, saatat saada sen sapelilla avattuna. 



American Bar
Kalevankatu 5, Helsinki
 
Lisää tietoa American Barista löytyy muun muassa täältä: 



http://www.city.fi/blogit/vaimomatskuu/loyto+torni+amp+mummon+kurkut/127916

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti