sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

How to do: Gin&Tonic


Gin, kuten useimmat alkoholijuomat, kehitettiin alkujaan lääkinnällisiin tarkoituksiin. Ginin hallitsevin makuaines katajanmarja nähtiin niin tehokkaana parantajana, että ruttoepidemioiden riehuessa Euroopassa lääkärit hoitivat potilaitaan kasvoillaan nokkamaiset naamarit, jotka oli täytetty katajanmarjoilla. Uskottiin, että hengitysilma puhdistui näin kulkiessaan marjojen läpi. 

Tonic-vedelle tunnusomaisen makunsa antavalla kiniinillä on niin ikään parannettu sairauksia jo 1600-luvulta lähtien, ja sitä on käytetty varsinkin malarian ehkäisyyn. Ensimmäinen hiilihapotettu tonic-vesi näki päivänvalon 1870-luvulla Schweppesin lanseeraamana ja se saavutti suuren suosion Brittien siirtokunnissa kuten Intiassa, jossa sitä juotiin runsaiden gini-määrien kanssa nimenomaan malarian vuoksi. 


Maailmalla laajenevan G&T-trendin ansiosta meillä koti-Suomessakin alkaa vähitellen löytyä cocktail-baareista kiitettävä valikoima ginejä, ja tonicejakin saattaa olla viitisen erilaista. Kuluttajalle ei valitettavasti ole yhtä laajaa repertuaaria vielä tarjolla kotisekoitteluja varten, mutta isommista supermarketeista löytyy muutamia tonic-laatuja, ja esim Alkon valikoimassa on Fentimansin Tonic Water, joka ei ole aivan yhtä makea kuin Schweppesin vastaava. Schweppesilläkin on paikkansa tässä maailmassa, ja se toimii hyvin varsinkin kukkeiden ja pehmeiden sekä toisaalta hieman mausteisempien ginien kanssa erittäin hyvin. Jos saat jostain käsiisi Fevertreen tai 1724 tonicia, kokeile ihmeessä! Testaile omaa suosikkisiasi erilaisten tonicien kanssa, saatat yllättyä!


Valitse G&Tllesi noin kahden desilitran vetoinen lasi. Hennommat ginit kannattaa sekoittaa suuaukkoa kohti suippenevaan lasiin, jotta niiden aromit pääsevät paremmin esille. Esimerkiksi valkoviinilasi sopii loistavasti. Mausteisemmat ginit taas toimivat hyvin esimerkiksi on the rocks- lasissa. Miksei G&Ttä voisi sekoittaa vanhaan hillopurkkiinkin?

Mittaa ensin lasiin valitsemasi gini ja täytä jäillä. Näin et vetistä jäitä valmiiksi valuttamalla giniä jäiden läpi vaan ne joutuvat kosketuksiin nesteen kanssa vasta tonicia lisätessä. Mitä enemmän jäitä saat valmiisen juomaasi, sen kauemmin se pysyy kylmänä. Hyvä gini ei pääse oikeuksiinsa jos lotraat sekaan puoli litraa tonicia ja heität sekaan yhden jääpalan. Nostele juoma varovasti sekaisin, ettet menetä kaikkia kuplia, ja lisää mieleinen koriste. 


G&T saa ihan uutta luonnetta, kun vaihdat sitruunasiivun valitsemallesi ginille sopivaan koristeeseen. Näin voit nostaa ginistä esiin uusia piirteitä, korostaa sen parhaita puolia ja tuoda juomaan ihan uusia vivahteita. Tässä muutamia hyväksi havaittuja yhdistelmiä:

Napue + verigreipin siivu 
tai tuoreet karpalot + rosmariininoksa
Pohjanmaalla ruistisleestä tehty Napue saa makunsa mm. koivunlehdistä, kardemummasta, karpalosta ja mesiangervosta



Bloom + mansikat + appelsiininkuori
Naistislaajan kättentöinä syntynyt london dry sekoittaa perinteisiin mausteisiin kamomillaa, seljankukkaa ja pomeloa



G'vine + basilikanlehti
Ranskalainen konjakin alueen rypäleistä tislattu gini on maustettu mm. rypäleenkukilla ja on luonteeltaan keveän kukkainen



Tangueray + limelohko
Hyvin sitruksinen klassikko Tangueray ei itseasiassa sisällä ollenkaan sitrushedelmiä vaan saa makunsa korianterin siemenistä


Monkey 47 + rosepippuri + sitruunankuori
Tämä saksalainen gini sisältää nimensä mukaisesti 47 erilaista maustetta, joista jopa 7 on erilaisia pippureita

Bombay + limenkuori + kuivattu kamomilla
Sinisestä pullostaan tuttu Bombay tislataan koritislausmenetelmällä, jossa alkoholihöyryt kulkevat tislattaessa mausteiden läpi liottamisen sijasta

Siitä vaan testailemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti