perjantai 26. kesäkuuta 2015

Baarikaapilla: Gini


Gini on katajanmarjalla ja muilla mausteilla, yrteillä ja juurilla maustettu alkoholi. Katajanmarjan maun on oltava alkoholissa "hallitseva", jotta sitä saisi kutsua giniksi. 2010-luvulla alkanut gini-villitys on kuitenkin nostanut markkinoille tuotteita, joissa makukirjo on niin laaja että niitä on vaikea kategorisoida yhden sateenvarjon alle. "New western dry gin" - nimellä kulkeva moderni tyyli nostaa ginin muut mausteet samalle tasolle katajanmarjan kanssa. Neutraali pohja-alkoholi saatetaan valmistaa perinteisten ohran ja perunan sijasta rukiista, rypäleistä tai omenista, ja mausteina käytetään kaikkea mahdollista ruusun terälehdistä mesiangervoon ja rosepippuriin.

Nykypäivänä gini ei maistukaan aina samalle, ja vaihtoehtoja on muitakin kuin tutut Gordon's ja Bombay. Monelle gini tuntuu olevan alkoholeista se, joka nostaa karvat pystyyn, mutta uskon että laajasta valikoimasta löytyy varmasti suosikki jokaiseen makuun. Jos G&Ttä on maistanut ensimmäisen kerran kiireisellä Tallinnan risteilijällä vähän lämpimästä tonicista valmistettuna, niin en yhtään epäile ettei se seuraavan päivän krapulan jälkeen nosta mieleen mitään hyviä muistoja. Ole kuitenkin ennakkoluuloton ja haasta itsesi! Aloita vaikka pehmestä G'vinesta, joka basilikan lehden kanssa nautittuna kumoaa varmasti ennakkoluulot nopeasti. 


Gin
Neutraali alkoholi on maustettu katajanmarjalla tai esim. katajanmarjauutteella tislaamisen jälkeen. 

Distilled gin
Neutraaliin alkoholiin sekoitetun katajanmarjan ja mausteiden annetaan maseroitua eli liota alkoholissa halutun ajan, jonka jälkeen maustunut alkoholi tislataan. Tislauksen jälkeen tähän ginityyliin voidaan lisätä maku- tai väriaineita. Esimerkiksi London nro 1 gini saa sinisen värinsä tislauksen jälkeen katajanmarjan kuoresta uutetusta väristä. 

London Dry
Tislaamalla valmistettu gini, johon ei saa tislauksen jälkeen lisätä maku-, väri- tai makeutusaineita. Tyyliltään hyvin kuiva. Alunperin lontoolainen tyyli, mutta nimestä huolimatta saadaan valmistaa kaikkialla maailmassa

Vapour infused gin
Tässä menetelmässä mausteita ei lioteta neutraalissa alkoholissa vaan niiden aromi tarttuu tislatessa alkoholihöyryyn tislauspannun yläosaan kiinnitetystä maustekorista. Esimerkiksi Bombay käyttää tätä höyrymenetelmää. Pohjanmaalainen Kyrö Distillery jakaa mausteyrttinsä liotettaviin ja korihöyrytettäviin niin että jokaisesta yrtistä saadaan parhaat aromit esille. 

Old Tom
Tislauksen jälkeen sokeriliemellä tai liköörillä makeutettu gin. Old Tom ginit olivat suosittuja 1700- ja 1800-luvuilla, mahdollisesti koska makeutus peitti muuten huonolaatuisen tuotteen epäpuhtauksia. Nousemassa vähitellen suosioon speak easy -tyylisten baarien kaivaessa esiin vanhoja cocktail-reseptejä, joiden valmistamiseen Old Tom on ajalle tyypillisempi vaihtoehto. 

Small batch / Hand crafted
Näille termeille ei ole lailla määriteltyjä sääntöjä, joten "käsintehty" ja "pienen erän tuote" saattavat tarkoittaa mitä tahansa. Isotkin massavolyymin tislaamot käyttävät näitä termejä melko häpeilemättä luodakseen tuotteestaan tietynlaisen kuvan. Pienen tislaamon tapauksessa gini saatetaan hyvinkin valmistaa paljolti hartiavoimin, joten aina "hand crafted" pullossa ei tarkoita vain markkinointikikkaa. 
Lisää aiheesta löytyy mm. Diffords guidesta:

Myöhemmin asiaa siitä, miten valmistetaan se tosi hyvä G&T!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti