maanantai 22. kesäkuuta 2015

Kaukomailla: Köpenhamina
Köpenhamina on täydellinen kaupunki herkuttelusta ja hyvistä cocktaileista pitävälle pitkää viikonloppua varten. Lyhyt lento Helsinki-Vantaalta ja kätevä juna Köpenhaminan kentältä suoraan keskustaan takaavat helpon alun lomalle. 


Köpenhaminan Tivoli jäi itseltä tällä kertaa välistä (se tuli koluttua muksuna perheen kanssa), mutta osa matkaseurastani osui eräänä iltana paikalle juuri sopivasti katsomaan ilotulituksia. Varsinkin iltavalaistuksessaan Tivoli on käymisen arvoinen vaikka laitteissa ei viihtyisikään. 


Nyhavnin satama-alue on kuvankaunis värikkäine taloineen ja kanaalissa keikkuvine paatteineen. Täällä hukkuu helposti turistijoukkoon, mutta kannattaa silti käydä fiilistelemässä.
BaaritLidkoeb

Vesterbron alueella sijaitseva Lidkoeb oli lähellä majoitustamme joten siellä tuli käytyä useaan otteeseen. Tämä kolmessa kerroksessa toimiva cocktail-baari sijaitsee viehättävällä sisäpihalla, jonka terassilla järjestetään maanantaisin erilaisia ruokatempauksia. Alakerta on keskittynyt cocktaileihin ja yläkerrasta löytyy viskibaari. 
Ehkä maailman hienoimmista hanoista kaadettiin baarille varta vasten suunniteltua Pale Alea.


Lidkoeb oli alkuillasta mukavan rauhallinen, baarimestarit kerkesivät jutustelemaan uteliaiden asiakkaiden kanssa ja tunnelma oli leppoisa. Loppuillasta käydessämme meno oli sitten kiireisempi, ja itse sain ainakin enemmän irti paikasta nimenomaan rauhallisempaan aikaan. 


Juomissa käytettiin paljon tuoreita raaka-aineita (Köpenhaminassa tuntui joka baarissa olevan listalla juoma, jossa oli joko korianteria tai salviaa) ja ihana baarimestarimme kertoi heidän suunnittelevan uutta konseptia, jossa hyödynneittäisiin mahdollisimman paljon lähituottajien raaka-aineita ja haettaisiin inspiraation Tanskan niityiltä ja metsistä. 


Vesterbrogade 72B 1620 Kbh V
Mon - sat : 16.00 - 02.00
Sunday: 20.00 - 02-00Ruby

Lidkoebin isoveli Ruby kuuluu samaan perheeseen ja on näistä kahdesta hieman aikuisempi paikka. Musta kyltitön ovi hämää alkuun, varsinkin kun vieressä on ohjeet jonkun kaukaisen maan suurlähetystöön, mutta sisään kurkistaminen kannattaa sillä oikealta aukeaa yksi lempipaikoistani Köpiksessä. 
Myös Ruby toimii useammassa kerroksessa, sillä kysyntä on niin valtava etteivät he pysty palvelemaan kaikkia asiakkaaitaan yhdeltä tiskiltä. Alakerran baari on rennompi salakapakka-tyylinen kuppila, yläkerrassa on hieman fiinimpää muttei lainkaan koreilevaa. 
Yllä olevassa kuvassa ollut raparperi-lakritsi-margarita oli muuten sairaan hyvä. 


Ruby sopii loistavasti aperitiivi-paikaksi hienommalle illalliselle mennessä. Lista on sen verran laaja ja palvelu välitöntä että täällä istuu kyllä mielellään pidempäänkin. 


Nybrogade 10, st., DK - 1203 KbhK
Opening hours {Mon-Sat} 4 p.m. to 2 a.m. & {Sun} 7 p.m. to 1 a.m.Mikkeller Bar

Erikoisoluiden ystävälle löytyy Köpenhaminasta lukuisia vaihtoehtoja, joista Mikkeller Bar Vesterbrossa oli oma suosikkini. 


Mikkellerillä on kolme baaria, yksi olutkauppa ja yksi mielettömän hyvä ravintola Köpenhaminassa. Mikkelerin oluet ovat nimenomaan erikoisoluita: erikoisia, kummallisia, jopa outoja. Oluet tarjoillaan pieninä 2dl maisteluannoksina, joten 22 hanaoluen valikoimaan pääsee tutustumaan humaltumatta liikaa, paitsi jos se on tavoite. VIKTORIAGADE NO. 8 B-C
1655 COPENHAGEN.The Bird & The church key

Tämä gineihin ja oluisiin erikoistunut baari sijaitsee lähellä Rubya, ja onkin hyvä jatkopaikka fiininmpien cocktailien jälkeen. Robustisti sisustettu tila on iso ja sokkeloinen. Ginivalikoima on laaja ja olut kylmää. 

Gammel strand 44
ti-ke 16-01
to 16-02
pe-la 16-04

Ström & Holmens Kanal

Sain kollegalta lämpimät suositukset myös Stömistä ja Holmens Kanalista. Strömissä kävimme vain pikaisesti nopeilla drinkeillä lauantain kiireisimpään aikaan, Holmens Kanal jäi valitettavasti väliin kokonaan. Nämäkin kannattaa katsastaa. 
Ravintolat


Copenhagen Street Food Market

Jos käyt pyörähtämässä vapaakaupunkina tunnetussa Christianiassa tai tutustumassa Köpenhaminan Oopperataloon, yhdistä samaan päivään visiitti Köpenhaminan katuruokafestareilla "Paper Islandilla".


Kesäisin viikon jokaisena päivänä palveleva Food Market on ehdottomasti kävelymatkan arvoinen. Huono sääkään ei haitannut kun ruokakojujen herkkuja pääsi nauttimaan suureen teollisuushalliin, jonka katosta roikkui mm. lehmä diskopallona. Aurinkoisella kelillä olisimme suunnanneet rannan isolle terassille, josta on näkymä Nyhavniin ja Köpenhamin satamaan. 


Ruokaa oli tarjolla jos jonkinmoista: fish&chipseistä tacoihin, sushista burgereihin. Ryysistä ei ollut, vaikka porukkaa olikin paljon paikalla, sillä kojuja riitti niin ettei yksittäisiin ehtinyt kertyä kymmenien metrien jonoja. Suosittelen lämpimästi!


Madklubben

Köpenhaminan "eniten vierailluksi ravintolaksi" tituleerattu Madklubben Vesterbro on yksi saman ravintolaperheen 8 ravintolasta. Valtavankokoiseen ravintolaan oli melko hankala saada pöytää ilman varausta, ja odottelimmekin baarin puolella melkein tunnin cocktaileja siemaillen ja kinkkua natustellen. 

Ruoka oli perushyvää, paljon jaettavia annoksia ja robustia bistromeininkiä. Alla oleva Creme Brulee vei kyllä mielen, ja allekirjoittanut oli mielissään kun sorbettia ei ollut lätkäisty paahdetun sokerin pinnalle sulattaa rapsakkaa kerrosta. 


Höst

Kauniin Orstedsparken -puiston laidalla sijaitseva Höst kuvailee itseään "New Nordic" -tyyliseksi ravintolaksi. Sisustuksessa oli käytetty paljon rouheaa puuta, betonia ja yksi ravintolan tiloista oli sisustettu ruukkuihin istutetuilla puilla, kuin olisi puistossa ollut. 


Ruoka oli oivaltavaa, pohjoismaalaisista raaka-aineista valmistettua. Välittömään palveluun yhdistettynä kokemus oli vertaansa vailla. 


Öl&Bröd

Öl&Brödiltä emme oikestaan odottaneet paljoakaan: olimme käsityksessä että sieltä saisi hyviä Smörrebrödejä ja pyörähdimme sinne ex tempore kun satuimme käymään viereisessä Mikkeller Barissa. Kun odottaa saavansa Smörrebrödejä ja sattuukin syömään yhden elämänsä huikeimmista aterioista mahtavien olutkombojen kera ei tyytyväisyydellä ole rajoja. Keittiön tervehdyksiä taisimme saada kolme kappaletta ennen varsinaista alkuruokaa. Alla on kateenkorvaa vuoden ajan kuivatun porkkanan kera. Ravintolasalin seinällä olleista hanoista valutettiin toinen toistaan erikoisempia oluita, jotka sulautuivat yhteen ruokien makujen kanssa sellaisella harmonialla että tämä baarimestari oli ihan hämmästyksissään. 


Kun päästiin jälkiruokaan, olin varma ettei taso voisi enää tästä nousta. Väärässäpä olin. Vihreää teetä, rosmariinia, sitruuna. Melkein itkin tätä syödessäni, niin hyvää se oli. Olisin mennyt keittiöön suutelemaan kokkia, jos poikaystäväni ei olisi istunut vieressä. 


Jos satut Köpenhaminaan, älä jätä tätä paikkaa välistä. Ja tee pöytävaraus, saimme nimittäin viimeisen pöydän ja jälkeemme käännytettiin varmaan 8 seuruetta ovelta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti