perjantai 18. syyskuuta 2015

How to do: Daiquiri


Monen klassisen cocktailin syntyhistoria on vain arvailujen varassa. Daiquirin historia on kuitenkin poikkeus. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa amerikkalaiset etsivät kiivaasti rautamalmiesiintymiä Kuubasta. Jennings Stockton Cox, amerikkalainen insinööri, johti tutkimustöitä Kuuban kaakkoisrannikolla. Coxin lapsenlapsen mukaan Jennings viihdytti usein amerikkalaisia vieraita, kun kerran häneltä sattui loppumaan gini kesken. Jennings ei halunnut tarjota vierailleen raakaa paikallista rommia, joten hän sekoitti siihen tuoretta limemehua ja sokeria. Kaivausten lähellä sijaitsi pieni Daiquirin kylä, jonka mukaan tämä juoma sai nimensä. Alkuperäisen reseptinsä Jennings kirjoitti päiväkirjaansa, ja täsmensi nimenomaan käyttävänsä vaaleaa Bacardi Carta Blancaa. 

Kun on puhe näin yksinkertaisesta kolmen raaka-aineen juomasta, variaatioita syntyy aikojen mittaan lukematon määrä. Daiquiria valmistetaan niin ravistettuna kuin blenderillä, erilaisia hedelmäsiirappeja käyttäen, tummista ja vaaleista rommeista, jäillä ja ilman, you name it. Kun tilaat ravintolassa Daiquiria, kannattaa baarimestarille kertoa, minkätyylisestä Daiquirista pidät, jotta saat juuri mitä haluat. Jos et ole varma, kannattaa aloittaa kokeilu tästä klassisesta versiosta. 

Vaalean rommin lisäksi tarvitset hyviä meheviä limejä sekä vaaleaa sokeria. Itse käytin tällä kertaa valkaisematonta luomu-ruokosokeria, mutta tavallinen vaalea sokeri käy mainiosti. Olen aikaisemmin käyttänyt Daiquirin valmistukseen aina sokerilientä, mutta nyt päätynyt hienon sokerin käyttämiseen. Sokeriliemessä on jo valmiiksi vettä, jolloin Daiquiria ei voi ravistaa tarpeeksi kauan kuohkean koostumuksen aikaansaamiseksi vaan se vetistyy nopeammin. Hieno sokeri on tärkeä liuottaa ensin limemehuun ennen rommin lisäystä, muuten se jää vain klöntiksi shakerin pohjalle ja juomasta tulee liian kirpeä. 


Daiquiri

4cl vaaleaa rommia
2cl limemehua
2 teelusikallista hienoa sokeria
limenkuorisuikale

Sekoita limemehu ja sokeri shakerissa, liuota sokeri hyvin mehuun. Lisää rommi, reilusti jäitä ja ravista pitkään ja voimakkaasti, kunnes juoma on hyvin kylmä. Siivilöi teesiivilän läpi pakkaskylmään cocktaillasiin ja purista pinnalle limenkuorisuikaleen eteeriset öljyt. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti