maanantai 7. syyskuuta 2015

Kirjahyllyllä: The Bar Chef


Frankie Solarik on Torontossa sijaitsevan Bar Chef -cocktailloungen omistaja ja pääbaarimestari. Hänen kirjansa The Bar Chef on kattava johdatus infuusioiden, kauden raaka-aineiden ja aistien maailmaan. 


350 sivuinen tiiliskivi on jaettu kahdeksaan kappaleeseen. Kolme ensimmäistä käsittelevät tekniikoita, raaka-aineita ja työvälineitä, joita kirjasta löytyvien reseptien valmistamiseen tarvitaan. Loput kappaleet on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään juomat ovat kepeitä ja raikkaita, raaka-ainelistalta löytyy mm. sitruunaa, tilliä, fenkolia, erilaisia vermutteja ja aperitiiveja. Kesällä keskitytään erilaisiin puncheihin ja soureihin, jotka ovat omiaan takapihojen grillikesteihin tai allasbileisiin. Verigreippi, kurkku, vesimeloni, yrtit ja keveät mausteet ovat pääosassa. Syksyn saapuessa maut syvenevät. Lasiin kaadetaan bourbonia, konjakkia ja väkeviä viinejä, ja niiden seurana käytetään omenaa, karpaloa, päärynöitä ja kurpitsaa. Päivien lyhetessä ja talven saapuessa maut tiivistyvät entisestään: hedelmät ja marjat antavat tilaa vaahterasiirapille, kermalle, karamellille ja mausteille. 


Viimeinen kappale käsittelee alkoholittomien cocktailien kirjoa, johon on ilahduttavasti panostettu samalla pieteetillä kuin alkoholillisiinkin versioihin. Balsamic Fizz Punch, Rosemary Sour sekä Maple Flip osoittavat, ettei holittoman version välttämättä tarvitse olla se iänikuinen karpalomehu limellä tai holiton Mojito. 


Jokaisen vuodenajan kohdalta löytyy niin yksinkertaisempia juomia, kuin erillinen osio Bar Chefille tyypillisille "Modernist Cocktaileille", jotka lähestyvät tarjoilutavoillaan ja komponenttien määrällään enemmänkin fine dining -keittiötä kuin perus drinkkibaaria. Yllä oleva "Black Truffle" koostuu tryffelilumesta, kookosvaahdosta ja giniä, seljankukkaa ja kookosrommia yhdistävästä cocktailista. Yksinään osaset tuntuvat vajavaisilta, mutta kun jokaiseen siemaukseen yhdistetään vaahto ja lumi, syntyy yllättävä kokonaisuus ja harmonia. Tämä kirja on fiilistelijöille ja hifistelijöille, mutta kuka tahansa voi löytää sivuilta uusia mielenkiintoisia makuyhdistelmiä, joita hyödyntää omissa kokeiluissaan. Inspiroivaa!

Omasi voit ostaa vaikka täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti